Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Woning overnemen bij een scheiding

Jullie hebben besloten om te gaan scheiden. Er zullen verschillende afspraken gemaakt moeten worden, waaronder afspraken over de verdeling van de koopwoning. In het geval dat een van jullie beiden de woning na de scheiding wil overnemen, zal er moeten worden nagedacht over de verdeling van de eventuele overwaarde en de hypotheekschuld.

Scenario: wel overwaarde

Als de woning een overwaarde heeft, zal deze overwaarde verdeeld moeten worden. In veel gevallen betekent dit dat de partner die in de woning blijft de hypotheek zal moeten verhogen bij het overnemen van de woning.

Een voorbeeld. Sam en Joyce zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en gaan scheiden. Joyce wil graag de huidige woning overnemen. De woning heeft een marktwaarde van ongeveer 300.000 euro. De resterende hypotheekschuld is 200.000 euro. Er is dus een overwaarde van 100.000 euro die op basis van 50/50 verdeeld moet worden. Als Joyce in de woning wil blijven wonen zal zij Sam als het ware moeten uitkopen voor een bedrag van 50.000 euro. Als er verder geen gezamenlijke bezittingen zijn waarmee Sam voor een bedrag van 50.000 euro gecompenseerd kan worden, zal Joyce de hypotheek moeten verhogen naar 250.000 euro. De hypotheekverstrekker zal hiermee moeten instemmen. Deze zal controleren of Joyce in staat is om de woonlasten alleen te betalen.

Scenario: geen overwaarde

Als er geen overwaarde is, zal de gemeenschappelijke restschuld verdeeld moeten worden over beide partners. Stel dat de woning 300.000 euro waard is, maar dat de hypotheekschuld 350.000 euro bedraagt. De vertrekkende partner zal de ander dan in feite voor een bedrag van 25.000 euro moeten compenseren. Het is natuurlijk de vraag of de vertrekkende partner daarvoor de financiële middelen heeft. Mocht dit niet het geval zijn, is het een mogelijkheid de woning tijdelijk gezamenlijk aan te houden totdat de vertrekkende partner wel beschikt over genoeg financiële middelen. Ook kan ervoor worden gekozen om de woning te verkopen.

Overnemen van hypotheekschuld?

Het is gebruikelijk dat de partner die de woning overneemt ook de daarbij behorende hypotheekschuld volledig overneemt. Hier moet de hypotheekverstrekker dan wel aan mee willen werken, want in feite zijn jullie beiden volledig verantwoordelijk voor de volledige hypotheekschuld. De hypotheekverstrekker zal hierbij gaan kijken naar de individuele financiële situatie van de partner die de woning overneemt. De partner die de woning overneemt zal over voldoende financiële middelen moeten beschikken om aan de woonlasten te blijven voldoen. Wanneer dit het geval is, zal de hypotheekverstrekker de vertrekkende partner uit zijn of haar verplichten ontslaan.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00