Inhoudsopgave
Uitkopen bij scheiding
Als je gaat scheiden hebben je partner en jij misschien samen een eigen huis en vragen over scheiden en een koopwoning.ย In dat geval is het mogelijk dat de partner die in de woning wenst te blijven de andere partner uitkoopt. Wat houdt uitkopen van een partner bij scheiding in en wat komt hierbij kijken? Deze onderwerpen bespreken we op deze pagina.
Wat is uitkopen
Gaan jullie scheiden en zijn je partner en jij allebei eigenaar van de woning (koopwoning)? Dan moeten jullie samen afspreken wat er met de woning gebeurt. Jullie kunnen ervoor kiezen dat een van jullie in het huis blijft wonen.
Degene die in het huis zal blijven wonen, moet kijken of het mogelijk is om de ex partner uit te kopen. Dat wil zeggen dat je ex, de vertrekkende partner, de helft van de waarde van het huis krijgt.
Hoe werkt uitkopen
Wanneer een van jullie de ander gaat uitkopen, is het belangrijk om vast te stellen of er sprake is van overwaarde of onderwaarde op de woning. Om dit vast te stellen moet je eerst de waarde van jullie huis bepalen (ook wel de taxatiewaarde genoemd). Dit doe je door een taxateur in te schakelen.
Overwaarde
Wanneer de verkoopwaarde hoger is dan jullie hypotheekschuld, is er sprake van overwaarde. Dit bedrag moet tussen jou en je partner verdeeld worden. Wanneer je in de woning blijft wonen, moet je de helft van de overwaarde aan je partner betalen. Dit is de uitkoopsom.
Onderwaarde
Het kan zijn dat de verkoopwaarde van jullie huis lager is dan jullie hypotheekschuld. Dan is er sprake van onderwaarde. De restschuld zal dan tussen jullie verdeeld moeten worden.
Degene die het huis verlaat, moet dan de helft van de restschuld betalen aan degene die in het huis blijft wonen. Dit is de uitkoopsom.
Goed om te weten
Verlaat jij de woning en is er sprake van overwaarde? Dan krijg je een groot bedrag op je rekening gestort. Het is belangrijk om te beseffen dat wanneer je een nieuwe woning koopt, je dit bedrag van overwaarde moet gebruiken voor je nieuwe woning. Wanneer je dit niet doet, krijg je over dit deel geen hypotheekrenteaftrek.
Partner uitkopen en hypotheek
Nadat je ex partner je heeft uitgekocht, moeten de hypotheek en de woning op jouw naam worden gezet. Dit gebeurt door middel van een โakte van verdelingโ. De partner die het huis heeft verlaten, wordt dan ontslagen van zijn hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheeklasten. Met andere woorden: de hypotheeklasten komen volledig voor rekening van degene die in het huis blijft wonen.
Wanneer je je partner uitkoopt, gaat dit vaak om een groot bedrag. Er bestaan financiรซle mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen. Mogelijk heb je een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten op jouw hypotheek. Wanneer je Nationale hypotheekgarantie hebt afgesloten heb je vaak ruimere financiรซle mogelijkheden. Ook als je geen Nationale hypotheekgarantie hebt, kun je soms ook je hypotheek laten verhogen.
De hypotheekverstrekker is degene die uiteindelijk bepaalt of de woning op รฉรฉn naam gezet kan worden.
Kun je geen gebruik maken van bovenstaande regelingen en gaat je hypotheekverstrekker niet akkoord? Dan kun je niet in de woning blijven en zal je op zoek moeten gaan naar andere woonoplossingen. Indien mogelijk is het raadzaam om dit te bespreken met je partner. Je partner is misschien bereid om hierin mee te denken.
Moeite bij het maken van afspraken
De afspraken over het uitkopen van een woning moet je samen met je partner maken. Het is begrijpelijk dat emoties bij een scheiding hoog oplopen.
Het kan zijn dat jullie hierdoor samen niet tot concrete afspraken kunnen komen. In dat geval kunnen jullie de hulp inschakelen van een scheidingsmediator. Een advocaat-mediator kan jullie begeleiden bij het maken van afspraken over de scheiding.
Komt je er samen echt niet meer uit?
Wanneer je er samen echt niet meer uitkomt, kun je een echtscheidingsadvocaat inschakelen. Deze helpt jou bij het behartigen van jouw belangen wat betreft de woning, maar ook bij de ander onderdelen van het scheiden.