Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Bij een scheiding moeten er veel zaken geregeld worden, zoals afspraken over het huis, alimentatie en de kinderen. Ook de boedelverdeling en pensioenzaken dienen geregeld te worden. Gelukkig hoef je niet al deze afspraken zelf te maken; daarvoor schakel je een mediator in. Het is van groot belang dat alle afspraken duidelijk op papier gezet worden, in de vorm van een echtscheidingsconvenant. Dit is een overeenkomst waarin alle afspraken die jij en je (ex-)partner maken over de scheiding vastgelegd worden.

Hoe maak je een convenant?

Het opstellen van een convenant doe je samen met een mediator, die jullie begeleidt bij het maken van alle afspraken. Wanneer jullie alle belangrijke zaken hebben besproken en afgestemd, wordt het convenant opgesteld en ondertekend. Dit ondertekende convenant wordt samen met het gemeenschappelijke verzoek tot echtscheiding naar de rechter gestuurd, die het convenant vervolgens bekrachtigt.

Wat kan ik allemaal in het convenant regelen

In het echtscheidingsconvenant worden alle afspraken die jullie maken met betrekking tot de scheiding vastgelegd. Omdat een convenant een overeenkomst is, zijn jij en je partner vrij om te bepalen wat jullie willen afspreken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf afspreken hoe jullie de partneralimentatie willen regelen en wat er met het huis gebeurt. Daarnaast kunnen jij en je partner afwijken van afspraken die zijn gemaakt in de huwelijkse voorwaarden. Een mediator zal jullie helpen met het maken en goed vastleggen van de afspraken.

Let op! Alle afspraken over de kinderen, zoals de zorgregeling en de kinderalimentatie leg je vast in een ouderschapsplan.

Kan ik het convenant later wijzigen?

Het kan voorkomen dat omstandigheden veranderen en het wenselijk is om het convenant na de scheiding aan te passen. Een wijziging van een echtscheidingsconvenant kan op twee manieren: jij en je ex-partner kunnen samen een nieuwe wijzigingsovereenkomst sluiten of je kunt aan de rechter vragen om de gemaakte afspraken te wijzigen.

Wat als het convenant niet wordt nagekomen?

Het echtscheidingsconvenant is een overeenkomst die door beide partijen nagekomen moet worden. Wanneer een van jullie zich niet aan de afspraken houdt, kun je nakoming vorderen. De rechter heeft verschillende middelen tot zijn beschikking om te zorgen dat er wordt nagekomen, zoals het opleggen van een boete of dwangsom. Bij een dwangsom wordt het te betalen bedrag elke dag dat niet wordt nagekomen hoger.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00