Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Wanneer hoef ik geen partneralimentatie te betalen?
Geen alimentatie in de volgende situaties
- Wanneer er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
In dat geval is er geen verplichting tot het betalen van partneralimentatie. Dit kan alleen anders zijn als jullie hier afspraken over hebben gemaakt in een samenlevingscontract. - Wanneer de partneralimentatieplicht vervallen is door het verstrijken van de wettelijke termijn.
Na het verstrijken van de onderling afgesproken - of de wettelijke termijn, vervalt de alimentatieplicht automatisch. Wat de wettelijke termijn is, hangt af van wanneer jullie zijn gescheiden.
Gescheiden voor 1 januari 2020
Wanneer jullie voor 1 januari 2020 gescheiden zijn, geldt een maximale alimentatieduur van 12 jaar. Hier bestaat een uitzondering op: wanneer het huwelijk of geregistreerd partnerschap niet langer dan vijf jaar geduurd heeft en jullie geen kinderen hebben, dan is de maximale termijn voor de partneralimentatie net zo lang als dat jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap geduurd heeft.
Gescheiden na 1 januari 2020
Wanneer jullie na 1 januari 2020 zijn gescheiden, geldt er een andere termijn. In dit geval is de duur van de alimentatieverplichting namelijk de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Ook hier bestaan een aantal uitzonderingen op:
- Wanneer je 15 jaar getrouwd bent en je binnen 10 jaar aanspraak kan maken op je AOW, dan kan je partneralimentatie-gerechtigd zijn tot de AOW in gaat.
- Wanneer je minstens 15 jaar bent getrouwd en je geboren bent op of vóór 1 januari 1970, dan geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaar.
- Wanneer je kinderen hebt die jonger zijn dan 12 jaar, dan loopt de alimentatieverplichting door tot het jongste kind 12 jaar wordt.
Er bestaan ook andere situaties waarin de alimentatieverplichting vervalt:
- Wanneer de alimentatieontvanger hertrouwd, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen. Dan vervalt de verplichting om partneralimentatie te betalen.
- Wanneer een van de ex-partners komt te overlijden.
- Wanneer de partneralimentatieplicht vervallen is door het verstrijken van de wettelijke termijn. Na het verstrijken van de onderling afgesproken - of de wettelijke termijn, vervalt de alimentatieplicht automatisch. Wat de wettelijke termijn is, hangt af van wanneer jullie zijn gescheiden.
- Wanneer de alimentatieontvanger genoeg eigen inkomen heeft en dus zelf in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien.
- Wanneer de alimentatiebetaler de alimentatie niet meer kan betalen.
Bij het eindigen van de alimentatieverplichting kan de alimentatieontvanger de rechter binnen drie maanden nog verzoeken om een verlenging. Dit verzoek wordt in de praktijk alleen toegekend als de beëindiging bijzonder onredelijk is.