Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Wat zijn de voorwaarden van co-ouderschap?
Co-ouderschap is niet in de wet geregeld. Ouders bepalen zelf hoe ze de kosten en zorg- en opvoedingstaken verdelen en leggen dat vast in een ouderschapsregeling. Het lijkt voor de hand liggend dat de ex-partners het redelijk met elkaar eens moeten zijn om een co-ouderschap te laten slagen. Maar, aan welke voorwaarden moeten ouders dan eigenlijk voldoen?
Uitspraak over voorwaarden co-ouderschap
Het Gerechtshof Den Bosch heeft uitspraak gedaan over de voorwaarden van het co-ouderschap. Eerder had de vader van twee minderjarige kinderen de Rechtbank verzocht om een co-ouderschap, maar dit verzoek werd afgewezen wegens slecht verlopende communicatie. De vader besloot in hoger beroep te gaan en voerde als argument onder andere aan dat de communicatie tussen hem en zijn ex-partner sterk verbeterd zou zijn.
Moeder droeg aan dat een co-ouderschapsregeling niet tot de mogelijkheden behoort, doordat het nodige vertrouwen en het respect tussen partijen ontbreekt. Het verzoek van de vader tot vaststelling van een co-ouderschapsregeling werd ook in hoger beroep afgewezen.
Het Hof oordeelde dat voor een gewenste co-ouderschap het volgende nodig is: een goede ouderschapsrelatie, wederzijds respect en een goede afstemming en communicatie tussen partijen. En, zo oordeelde het Hof, daar was bij partijen geen sprake van. De verstandhouding tussen de ouders was weliswaar verbeterd, maar niet voldoende om een co-ouderschapsregeling een kans van slagen te geven. Wilt u deze uitspraak teruglezen? www.rechtspraak.nl, ECLI:NL:GHSHE:2014:4262.
Het maken van een omgangsregeling
De omgangsregeling is maar één van de afspraken die je als ouders moet maken bij een echtscheiding. Het is een onderdeel van het ouderschapsplan. Het is belangrijk om met elkaar goede afspraken te maken. Afspraken waar beide partijen het mee eens zijn, zullen tenslotte duurzamer en werkbaarder zijn. Ook is het voor het kind van groot belang dat er duidelijkheid ontstaat over de omgang.
Het is dan ook belangrijk dat deze afspraken officieel zijn vastgelegd in het ouderschapsplan. Een familierecht advocaat kan hierbij helpen. Naast het opstellen van de stukken, kan een familierecht advocaat ook optreden als mediator in het maken van de afspraken. Heb je nog geen echtscheidingsadvocaat ingeschakeld? Neem contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om zelf binnen ons netwerk een advocaat en/of mediator te zoeken die bij jou past.