Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Verlies ik mijn rechten als ik het huis verlaat?
De koopwoning verlaten
Ben je (gedeeltelijk) eigenaar van de woning? Dan kun je het huis verlaten zonder je eigendomsrechten te verliezen.
Meestal is degene die de woning aanschaft en het contract ondertekent de eigenaar van de woning. Heeft alleen je ex het contract ondertekend? In principe ben jij dan geen eigenaar, tenzij er sprake is van huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit bespreken we later in dit artikel.
Het kan zijn dat jullie beiden de overeenkomst hebben ondertekend. In dat geval zijn jullie ook beiden voor de helft eigenaar van de woning en hebben jullie allebei eigendomsrecht.
Mede-eigenaar worden van de koopwoning door een huwelijk
Je kunt mede-eigenaar van een woning worden door een huwelijk onder gemeenschap van goederen aan te gaan. Als je vóór 1 januari 2018 bent getrouwd, ben je automatisch onder gemeenschap van goederen getrouwd (tenzij anders is bepaald).
Als je ná 1 januari 2018 bent getrouwd, ben je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd (tenzij anders is bepaald). Dit houdt in dat de woning die je vóór het huwelijk al in je bezit had niet binnen de gemeenschap van goederen valt en dus niet het eigendom van jullie beiden wordt tijdens of na het huwelijk.
Als jullie beiden eigenaar van de woning zijn, kun je de woning verlaten zonder je rechten te verliezen. Om het eigendom van een woning over te dragen, zul je namelijk eerst naar de notaris moeten en de overdracht in de openbare registers laten zetten.
De rechter zal moeten beslissen wie van beide partners in de echtelijke woning mag blijven wonen. Het kan ook voorkomen dat jullie het huis moeten verkopen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer jullie beiden de lasten van de woning per maand niet meer kunnen dragen.
Let op! Als je voor een lange periode niet meer in de woning woont, kun je het woonrecht verliezen. Dit houdt in dat je niet zomaar mag terugkeren in de woning. Blijft je ex-partner voor een lange periode in de woning wonen en woon jij al die tijd ergens anders? Dan mag je niet zomaar de woning meer betreden.
De huurwoning verlaten
Bij een huurwoning moet gekeken worden naar het huurcontract. Hebben jullie beiden het huurcontract ondertekend? Dan zijn jullie ook beiden huurders van de woning.
Als je de woning verlaat, verlies je niet zomaar je rechten. Hierop bestaat een uitzondering, deze wordt hieronder besproken.
Wanneer heb je of verlies je je rechten als medehuurder?
Het is ook mogelijk dat je niet de huurovereenkomst ondertekend hebt maar bij je partner in de huurwoning bent gaan wonen. Medehuurder wordt je automatisch als je met iemand een geregistreerd partnerschap of huwelijk aangaat.
Als jullie niet gehuwd zijn, kun je na 2 jaar samenwonen een verzoek indienen bij de verhuurder. Deze heeft dan 3 maanden om op het verzoek te reageren.
Gaat de verhuurder niet akkoord? Dan kunnen jullie een verzoek bij de rechter indienen. De rechter kijkt dan of jullie volgens de wet aan de vereisten voldoen.
Medehuurderschap verlies je op het moment dat je de woning verlaat. Houd er rekening mee dat je in dit geval dus wel je recht op de woning verliest als je het huis verlaat nadat jullie uit elkaar gaan.
Ben jij medehuurder en besluiten je ex-partner en jij gezamenlijk dat jij in de woning blijft wonen? Dan verlaat je ex-partner de woning en komt het huurcontract automatisch op jouw naam te staan. Je hoeft dan niet los nog een contract met de verhuurder aan te gaan. Tijdig contact opnemen met je verhuurder is wel aan te raden. Zo is ook de verhuurder op de hoogte van de situatie.