Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Verkoop van de koopwoning afdwingen via een kort geding

Samen met je (ex-)partner de woning verdelen is niet altijd eenvoudig. Het komt vaak voor dat mensen nadat ze uit elkaar gaan een geschil krijgen over de gezamenlijke koopwoning. Soms is het snel duidelijk dat een van jullie de woning wil overnemen, maar kan het lang duren om de financiële zaken voor de overname op orde te krijgen. De partner die de woning verlaat wil dan graag duidelijkheid. Op het moment dat een woning nog niet verdeeld is dan is het voor hem/haar namelijk lastig om een nieuwe woning te regelen. Wanneer jullie het huis gaan verkopen kunnen zich ook vervelende situaties voordoen. Bijvoorbeeld als degene die in het huis verblijft geen haast heeft bij de verkoop. Om te bepalen wat jij kan doen wanneer je ex niet meewerkt met de verkoop van het huis is het van belang om te weten of het huis al verdeeld is of niet. 

Wel afspraken gemaakt over verdeling

echtscheidingsconvenant

Bij een scheiding worden over de woning in de meeste gevallen afspraken gemaakt in het echtscheidingsconvenant. Er kan dan bijvoorbeeld worden afgesproken dat je ex in het huis blijft wonen en een bepaalde periode krijgt om jou uit te kopen. Hij/zij blijft in het huis wonen en kan er belang bij hebben om de verkoop uit te stellen. Dat is vervelend voor jou, omdat je niet kunt beschikken over jouw deel van de overwaarde. Dat bemoeilijkt het kopen van een nieuwe woning. Als jij en je (ex-)partner de afspraken over de verdeling van de woning hebben vastgelegd in het convenant dan kan een kort geding mogelijk uitkomst bieden.

Kort geding

In een kort geding kan je verschillende vorderingen doen met betrekking tot de verkoop van het huis. 

Termijn stellen voor uitkoop

Heb je afgesproken dat je ex de woning overneemt en jou uitkoopt? Dan kan je vragen dat je ex dit binnen een bepaalde tijd moet doen en dat je ex, wanneer hij/zij dit niet doet binnen de bepaalde termijn, zijn/haar medewerking moet verlenen aan verdeling van de woning.

Afdwingen van meewerken aan verkoop

Als je ex nog in het huis verblijft en hij/zij de verkoop tegenwerkt, kan de rechter ook bepalen dat jouw ex moet meewerken aan de verkoop door toegang te verlenen aan een makelaar om foto’s te maken en geïnteresseerde kopers rond te leiden door de woning.

Vervangende toestemming

Willen jullie de woning verkopen? Dan kan je de rechter vragen vervangende toestemming voor de verkoop van het huis te verlenen. Normaal moeten jij en je ex beide toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen. Wanneer de rechter vervangende toestemming verleent dan is de handtekening van jouw ex niet nodig om de woning te verkopen.

Dwangsom

Je kan de rechter altijd vragen of aan deze afspraak een dwangsom verbonden kan worden. Als je ex niet binnen de afgesproken termijn meewerkt, dan moet hij/zij een bepaald bedrag aan jou betalen.

Geen afspraken gemaakt over verdeling

wijzigen kinderalimentatie

Wat als jij en je partner nog helemaal geen afspraken hebben gemaakt over de verdeling van de woning. Dit komt vaak voor bij stellen die samenwonend waren en een gezamenlijke woning hebben. Omdat er geen echtscheidingsprocedure hoeft plaats te vinden wordt er geen convenant opgesteld, waardoor er geen afspraken op papier staan. De woning is dan onverdeeld. Ook wanneer er wel een echtscheidingsconvenant is, kan het zijn dat je woning onverdeeld is gebleven. 

Stel je voor dat jij en je ex geen afspraken hebben gemaakt op papier. De overname van de woning verloopt erg traag. Je partner blijft in de woning en jij blijft wachten op het aandeel van de woning waar je recht op hebt. Dan is het in deze situatie lastiger de overname of verkoop van de woning in een kort geding af te dwingen. Hoewel sommige voorzieningenrechters de gedaagde partij veroordelen tot meewerken aan verkoop bij een onverdeelde woning, oordelen de meeste rechters dat het afdwingen van medewerking aan de verkoop van een woning niet bewerkstelligd kan worden met een kort geding. Het belang van de beslissing over de verdeling van een woning zou volgens hen te groot zijn en dit zou alleen via een bodemprocedure bereikt kunnen worden. Een bodemprocedure duurt lang en brengt hoge kosten met zich mee. Voor degene die belang heeft bij spoedig verkoop van het huis is dit dus geen geschikt middel om verkoop te bereiken. Wanneer je geen afspraken hebt gemaakt, is het dus erg lastig om vervangende toestemming voor de verkoop te regelen via de rechter in kort geding.

Machtiging tegeldemaking woning

De machtiging tegeldemaking van de woning kan in uitzonderingsgevallen uitkomst bieden. Je kunt deze machtiging in kort geding vorderen als er sprake is van gewichtige reden. Voorbeelden uit de rechtspraak van gewichtige redenen zijn onder meer:

  • inkomstendaling, waardoor de woonlasten niet meer betaald kunnen worden en er een executieverkoop dreigt;
  • het aanhoudend niet meewerken aan de verkoop van de woning;
  • of het niet nakomen van gemaakte afspraken over de verkoop van de woning.

De voorzieningenrechter hanteert een ruime maatstaf om een reden als gewichtig aanmerken. 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00