Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Stappenplan scheiden
Stap 1: Vertel het je partner
Het vertellen van je beslissing om te scheiden is vaak erg moeilijk. Emoties komen naar boven en het gesprek kan gevoelig liggen. Hieronder enkele tips om dit gesprek op een goede manier aan te gaan:
- Voer een persoonlijk gesprek: Vertel het nieuws in persoon en niet via de telefoon of berichten. Leg rustig uit dat je er goed over hebt nagedacht.
- Blijf positief en rustig: Vertel je partner hoe jij je voelt en waarom je denkt dat scheiden de beste keuze is. Vermijd verwijten of ruzie.
- Geef tijd en ruimte: Verwacht niet meteen begrip. De ander heeft vaak tijd nodig om het nieuws te verwerken.
- Kies een rustig moment: Zorg dat jullie ongestoord kunnen praten. Als jullie kinderen hebben, is het goed om dit gesprek te voeren als de kinderen niet thuis zijn.
Stap 2: Schakel een scheidingsadvocaat in
In Nederland is het verplicht om een advocaat in te schakelen bij een scheiding. De advocaat vraagt de scheiding aan bij de rechtbank. Dit heet ‘procesvertegenwoordiging’.
Let erop dat je kiest voor een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht. Dat heet ook wel een familierechtadvocaat of echtscheidingsadvocaat.
Je hebt twee opties:
- Samen een advocaat of mediator inschakelen: Veel mensen kiezen ervoor om samen naar een mediator of advocaat te gaan. Bij mediation worden jullie begeleid bij het maken van afspraken over financiën en kinderen. Mediation is vaak sneller en voordeliger.
- Ieder een eigen advocaat: Wil je liever niet samen een advocaat inschakelen? Dan kan je ook zelf een familierechtadvocaat kiezen. Jouw advocaat overlegt met de advocaat van je partner over de afspraken. Dit proces duurt meestal langer en kan meer kosten dan mediation.
Onze juridische adviseurs kunnen je in contact brengen met een geschikte advocaat of mediator bij jou in de buurt.
Stap 3: Maak afspraken
Het is verstandig om vooraf te proberen samen afspraken vast te leggen. Dit zorgt ervoor dat het proces soepeler verloopt. Een advocaat of mediator helpt bij het maken van afspraken en legt belangrijke beslissingen vast. Hierbij wordt gekeken naar de manier waarop jullie getrouwd zijn: in gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen, of op huwelijkse voorwaarden.
- Financiële afspraken: Deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Denk aan de verdeling van bezittingen en schulden en eventuele partneralimentatie.
- Ouderschapsplan: Als jullie minderjarige kinderen hebben, worden afspraken over de zorg en kinderalimentatie vastgelegd in een ouderschapsplan. Dit maakt deel uit van het echtscheidingsconvenant.
Komen jullie er samen niet uit? Dan neemt de rechter beslissingen over zaken waarover jullie geen overeenstemming bereiken.
Stap 4: Vraag de scheiding aan bij de rechter
Een huwelijk wordt altijd officieel ontbonden door een rechter. De rechter is de enige die een scheiding kan uitspreken. Hiervoor dient je advocaat een verzoek tot echtscheiding in. Dit kan een gezamenlijk verzoek of een eenzijdig verzoek zijn.
- Gezamenlijk verzoek: Als jullie samen besluiten te scheiden, dienen jullie een gemeenschappelijk verzoekschrift in. Hierin staan de gegevens van beide partners en eventuele kinderen, samen met de afspraken die jullie hebben gemaakt.
- Eenzijdig verzoek: Als één van beide partners de scheiding aanvraagt, kan er een eenzijdig verzoekschrift worden ingediend.
Hebben jullie samen niet alle afspraken kunnen maken? Dan zal de rechter een beslissing nemen over de punten waar jullie het niet over eens zijn. Bij mediation is het vaak mogelijk om zonder zitting de scheiding door de rechter te laten uitspreken, omdat er dan geen inhoudelijke beslissingen meer nodig zijn.
Stap 5: Schrijf de scheiding in bij de gemeente
Als de rechter de scheiding uitspreekt, moet deze uitspraak worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. Dit maakt de scheiding officieel.
- Eens met de uitspraak? Ga dan binnen zes maanden naar de gemeente waar jullie getrouwd zijn om de uitspraak te laten inschrijven. Jouw advocaat regelt dit voor jullie.
- Niet eens met de uitspraak? Als je het niet eens bent met de beslissing van de rechter, kun je binnen drie maanden in hoger beroep gaan.
Pas als de scheiding is ingeschreven, zijn jullie officieel gescheiden.
Samenvatting van de stappen bij een scheiding
- Vertel het je partner
- Schakel een scheidingsadvocaat in
- Maak samen afspraken
- Vraag de scheiding aan bij de rechter
- Schrijf de scheiding in bij de gemeente
Heb je vragen over de scheiding of wil je meer hulp? Onze juridische adviseurs staan voor je klaar. Zij kunnen je in contact brengen met een ervaren advocaat of mediator die je helpt het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Veelgestelde vragen
Wanneer jij een advocaat inschakelt, zijn hier kosten aan verbonden. Waar deze kosten op uit komen hangt af van de complexiteit van de zaak en jouw persoonlijke financiële situatie.
Toevoeging
Wanneer je een laag inkomen hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dit wordt ook wel pro-deo hulp genoemd. Wanneer je in aanmerking komt voor een toevoeging ontvang je een subsidie vanuit de overheid voor de advocaatkosten. Je betaalt dan enkel een eigen bijdrage in plaats van het normale uurtarief dat een advocaat rekent.
Wil je weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte pro-deo advocaat binnen ons netwerk.
Uurtarief
Wanneer je inkomen te hoog is voor een toevoeging betaal je een uurtarief aan je advocaat. Dit tarief verschilt per advocaat maar ligt binnen ons netwerk veelal tussen de 180 - 200 euro. Daarnaast kan je in sommige gevallen vooraf een totaalbedrag afspreken met de advocaat. De advocaat zal dit bedrag vaststellen aan de hand van hoeveel tijd hij denkt te zullen besteden aan jouw zaak.
Wanneer jullie besluiten om een mediator in te schakelen bij een echtscheidingsprocedure, zijn hier kosten aan verbonden. In tegenstelling tot een eigen advocaat, worden bij mediation de kosten verdeeld over beide partijen. Hierbij wordt vaak afgesproken dat zowel jij als je ex-partner de helft betaald.
Naast dat jullie de kosten delen verloopt een mediation traject meestal sneller dan het traject waarbij beide partijen een eigen echtscheidingsadvocaat inschakelen. Door een sneller verloop van de echtscheidingsprocedure wordt dan geld bespaard.
De kosten voor een mediator liggen vaak rond de 180 - 200 euro per uur. Wanneer één van beide partners echter een laag inkomen heeft, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Bij een toevoeging subsidieert de overheid een deel van de advocaatkosten waardoor je alleen nog een eigen bijdrage moet betalen. Hiervoor hoeven niet beide partijen een laag inkomen te hebben. Bij mediation worden de inkomens namelijk apart beoordeeld. Dus wanneer één van jullie beiden in aanmerking komt voor een toevoeging, kan het zijn dat de kosten voor de echtscheidingsprocedure flink dalen. Wil je weten of je in aanmerking kunt komen voor een toevoeging? Neem dan contact met ons op.
Bij een echtscheiding moet veel geregeld worden. Er moet een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. Hierin staan afspraken over het uit elkaar gaan: hoe de woning wordt verdeeld, hoe jullie bezittingen worden verdeeld, afspraken rondom de partneralimentatie, enzovoort. Als jullie samen kinderen hebben, moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Hierin staan onder andere afspraken over de omgangsregeling en de kinderalimentatie.
Het is bij een echtscheiding noodzakelijk om een advocaat in te schakelen. Alleen een advocaat kan het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechter. Een advocaat kan jullie verder ook helpen en begeleiden in het echtscheidingsproces. Zo weten jullie zeker dat alles goed geregeld is.
Wij hebben een volledige pagina die gaat over alle stappen van een echtscheiding. Die pagina kan je hier bekijken.