Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Hoe dat werkt: je partner uitkopen

Hoe ga je je partner uitkopen wanneer je een eigen woning hebt? Als je gaat scheiden en een eigen huis hebt dan moet er van alles geregeld worden omtrent deze koopwoning. Er moet onder andere bepaald worden wat er met de woning gebeurt. Willen jullie de echtelijke woning verkopen bij de echtscheiding? Of kiezen jullie ervoor dat een van beiden in het huis blijft wonen?  

Wanneer een van jullie in de woning blijft, zal de overwaarde of restschuld verdeeld moeten worden. De partner die de woning overneemt, zal de vertrekkende partner moeten uitkopen. De eerste stap om je partner uit te kopen is om de waarde van het huis vast te stellen. Dit kun je doen door het huis te laten taxeren.

Overwaarde of onderwaarde?

Wanneer de waarde van de woning is vastgesteld, kan worden vastgesteld of er sprake is van een onderwaarde of overwaarde. 

Als de waarde van het huis hoger is dan de hypotheekschuld is er sprake van overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen moet de vertrekkende partner uitkopen. 

Wanneer de waarde van het huis lager is dan de hypotheekschuld is er sprake van onderwaarde. Er blijft dan een restschuld over. De partner die het huis verlaat moet dan de partner die in het huis blijft wonen uitkopen.

Uitkoopsom 

Het bedrag dat betaald moet worden om je ex partner uit te kopen heet de uitkoopsom. Wanneer jij en je partner in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, bedraagt de uitkoopsom de helft van de overwaarde óf de helft van de restschuld. 

Hypotheek

Naast het betalen van de uitkoopsom moet je als je in het huis wil blijven wonen de bestaande hypotheeklasten kunnen betalen. De hypotheekverstrekker is degene die uiteindelijk besluit of jij of je partner de woning op naam kunt krijgen. Zonder toestemming van de hypotheekverstrekker kun je niet in het huis blijven wonen. De hypotheekverstrekker zal hierbij gaan kijken of de partner die de woning overneemt beschikt over voldoende financiële middelen om de woonlasten te kunnen blijven betalen. 

Wanneer de hypotheek op jouw naam is gezet wordt je partner ontslagen van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Alle hypotheeklasten komen dan volledig voor eigen rekening en jouw ex is dan niet meer aansprakelijk. Dit kun je regelen doormiddel van een akte bij de notaris of bij de geldverstrekker zelf. 

Woning op een naam

Naast de hypotheek moet de woning ook op naam gezet worden. Dit gebeurt door middel van een akte van verdeling. Vanaf dat moment is niet alleen de hypotheek op naam gezet, maar heb je ook het volledige eigendom over het huis. 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00