Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Mijn ex-partner komt de omgangsregeling niet na
Omgangsbemiddeling
In de eerste plaats kan geprobeerd worden om door middel van bemiddeling of begeleiding alsnog tot een normale omgang te komen. Voor bemiddeling wordt meestal een onafhankelijke mediator ingeschakeld. Deze probeert in een aantal gesprekken met beide ouders tot een oplossing te komen. Voorwaarde voor mediation is wel dat beide ouders bereid zijn om aan deze mediation mee te werken.
Omgangsbegeleiding
Bij begeleiding kan gedacht worden aan een zogenaamd BOR-traject (Begeleide OmgangsRegeling) waarbij vaak samengewerkt wordt tussen de Raad voor de Kinderbescherming, jeugdzorg en maatschappelijk werk. Bij deze begeleiding wordt vaak praktische hulp aan de ouders geboden in de vorm van het regelen of beschikbaar stellen van een ontmoetingsruimte en het begeleiden van het kind naar de niet-verzorgende ouder.
Dwangmiddelen om tot een omgangsregeling te komen
Als bemiddeling en begeleiding geen oplossing bieden, komt het regelmatig voor dat de niet-verzorgende ouder zich noodgedwongen bij de situatie neerlegt in de hoop en verwachting dat hij later alsnog omgang met zijn kind zal krijgen. Maar de omgangsgerechtigde ouder die zich niet bij de situatie wil neerleggen heeft het ook niet makkelijk. Want het inzetten van dwangmiddelen leidt meestal tot (nog meer) escalatie en mogelijke spanningen tussen het kind en de ouder die omgang wenst. In een uiterst geval kan een rechter proberen om door middel van de volgende dwangmiddelen de verzorgende ouder te dwingen mee te werken aan een normale omgangsregeling:
- De omgangsgerechtigde ouder kan via een kort geding procedure (spoedprocedure) de rechter vragen om de andere ouder te verplichten de omgangsregeling te moeten naleven.
- Het opleggen van een dwangsom voor elke keer dat de verzorgende ouder niet meewerkt aan de omgangsregeling. Deze dwangsom is echter niet effectief als de verzorgende ouder geen financieel verhaal biedt.
- Bepalen dat de ouder die omgang wenst voortaan het eenzijdige ouderlijke gezag krijgt. Als een ouder hardnekkig weigert mee te werken aan een omgangsregeling en een dwangsom heeft geen effect, dan kan de rechter hiertoe besluiten. Uiteraard kan de rechter dit alleen doen als de wijziging van het ouderlijk gezag in het belang van het kind is.
- Ondertoezichtstelling. Dit houdt in dat de verzorgende ouder verplicht is hulp en steun aan te nemen van een gezinsvoogd. In het kader van deze hulp komt de omgangsregeling dan ook ter sprake.
- Politiedwang. De rechter kan bepalen dat de verzorgende ouder onder politiedwang zal moeten toestaan dat het kind omgang heeft met de andere ouder. Ook deze maatregel wordt slechts in uitzonderlijke situaties toegepast omdat dit vooral voor het minderjarige kind een zeer ingrijpende gebeurtenis kan zijn.
- Strafrechtelijke vervolging (het onttrekken van het kind aan het gezag).
Ben je op zoek naar een goede advocaat of advocaat-mediator die je kan helpen bij de omgangsregeling? Neem dan contact met ons op.