Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Hoe kun je een naam van de hypotheek afhalen?
Van wie is de woning?
Als jullie getrouwd zijn maar gaat scheiden moet er eerst gekeken worden op welke naam de woning staat. Er zijn drie verschillende mogelijkheden:
- Getrouwd onder algehele gemeenschap van goederen;
Als jullie voor 1 januari 2018 getrouwd zijn en geen huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld zijn jullie onder algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Jullie zijn beide voor de helft eigenaar van de woning.
- Getrouwd onder beperkte gemeenschap van goederen;
Zijn jullie ná 1 januari 2018 getrouwd en hebben jullie geen huwelijkse voorwaarden afgesproken? Dan zijn jullie automatisch onder beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Dit houdt in dat een woning die voor het huwelijk door 1 van de partners is gekocht na de echtscheiding van deze partner blijft.
- Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden;
In de huwelijkse voorwaarden worden vaak afwijkende afspraken gemaakt over de verdeling van de woning. Hebben jullie huwelijkse voorwaarden opgesteld en ondertekend? De verdeling van de koopwoning zal dan daar geregeld zijn.
Waardebepaling van de woning
Als één van de partners in huis wil blijven wonen zal deze de andere partner moeten uitkopen. Er moet dan eerst gekeken worden naar de waarde van het huis. Dit gebeurd door te kijken naar hoeveel de woning waard is en hoeveel er nog moet worden afgelost op de hypotheek. Het verschil hiertussen noemen we de overwaarde of de onderwaarde. De uitkoop zal dan de helft van deze over- of onderwaarde zijn.
Hypotheek op één naam zetten
De over- of onderwaarde is ook relevant voor de hypotheek. Als je de hypotheek namelijk op één naam wil laten zetten zal de bank hiernaar gaan kijken. Is de overwaarde erg hoog dan zal de bank minder risico lopen als 1 van de partijen niet meer aansprakelijk gesteld kan worden voor de schuld. De bank zal dan sneller toestemming verlenen om de hypotheek op één naam te zetten.
Om de hypotheek op één naam te kunnen zetten heb je namelijk toestemming van de bank nodig. Deze heeft jullie gezamenlijk de lening toegekend en zal nu dus ook besluiten of zij toestemming verlenen om de lening op één naam te zetten. Dit betekent dat jullie niet zonder medewerking van de bank één van de partijen van het contract kunnen afhalen.
Ook als jullie de uitkoop hebben geregeld maar nog geen contact hebben gehad met de bank zijn jullie beide dus nog aansprakelijk voor de hypotheek.
De bank zal beoordelen of je na de echtscheiding de kosten voor de hypotheek zelf kan dragen. Hiervoor zal de bank bepaalde gegevens opvragen zoals loongegevens, overzicht van leningen of kredieten en de waarde van de woning. Ook zullen jullie een akte van verdeling naar de de bank moeten opsturen. Zo kan de bank de afspraken zien die jullie tijdens de scheiding hebben gemaakt.
Er zijn dan twee manieren waarop je de hypotheek op één naam kan zetten:
- Ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid;
Als jullie samen een hypotheek hebben zijn jullie beide hoofdelijk aansprakelijk voor deze lening. Dit betekent dat de bank jullie beide kan aanspreken voor het gehele bedrag van de hypotheek. De bank kan er voor kiezen 1 van jullie te ontslaan van de hoofdelijke aansprakelijkheid.
Dit zal de bank echter alleen doen als je financieel de kosten van de hypotheek kan dragen.
- Oversluiten van de hypotheek;
Een andere optie kan zijn het oversluiten van de hypotheek. Degene die in het eigen huis blijft wonen sluit dan een nieuwe hypotheek af en gebruikt dit geld om de oude hypotheek volledig af te lossen. De oude hypotheek houdt dan op te bestaan en de andere ex partner is dus niet meer verantwoordelijk voor deze schuld.