Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Kosten huishouding tijdens scheidingsprocedure
Huishoudelijke kosten tijdens het huwelijk
Tijdens je huwelijk betaal je de meeste huishoudelijke kosten waarschijnlijk samen. Onder deze kosten vallen bijvoorbeeld boodschappen, woonlasten, gas, elektriciteit, en verzekeringen. Vaak gaan deze betalingen via een gezamenlijke rekening.
Verdeling van de kosten tijdens de scheiding
Bij de start van de echtscheidingsprocedure rijst al snel de vraag: wie betaalt wat zolang de scheiding nog niet rond is? En wat gebeurt er met het huis? Blijven jullie allebei in de woning wonen, of gaat een van beiden weg? De antwoorden op deze vragen bepalen hoe de kosten worden verdeeld.
Als jullie allebei in de woning blijven
Blijven jullie beiden in de woning, dan is het gebruikelijk om de kosten samen te blijven betalen. Het kan handig zijn om de gezamenlijke rekening te blijven gebruiken, zodat de betalingen overzichtelijk blijven. Jullie kunnen dan afspreken om de kosten naar verhouding van ieders inkomen te betalen.
Als een van jullie in de woning blijft
Gaat een van jullie weg en blijft de ander in het huis wonen? Dan maak je vaak onderscheid tussen eigenaarslasten en gebruikerslasten.
- Gebruikerslasten: Denk aan gas, water, licht en telefoon. Deze kosten worden vaak door de persoon die in de woning blijft betaald. Boodschappen doe je dan apart, zodat die kosten vanzelf gescheiden worden.
- Eigenaarslasten: Onder eigenaarslasten vallen kosten zoals hypotheekrente en verzekeringen. Vaak betalen beide partijen deze lasten nog samen (meestal 50/50) totdat de scheiding definitief is.
Soms spreken ex-partners af dat degene die in de woning blijft, de ander een redelijke vergoeding betaalt. Dit heet een gebruikersvergoeding.
Advies van een advocaat
Discussies over wie welke kosten betaalt, komen vaak voor en kunnen onnodig ingewikkeld worden. Daarom is het slim om een advocaat om advies te vragen over een redelijke, tijdelijke verdeling van de kosten. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt spanningen. Het belangrijkste advies? Blijf praktisch en redelijk, en probeer samen tot afspraken te komen.
Veelgestelde vragen
Wanneer jij een advocaat inschakelt, zijn hier kosten aan verbonden. Waar deze kosten op uit komen hangt af van de complexiteit van de zaak en jouw persoonlijke financiële situatie.
Toevoeging
Wanneer je een laag inkomen hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dit wordt ook wel pro-deo hulp genoemd. Wanneer je in aanmerking komt voor een toevoeging ontvang je een subsidie vanuit de overheid voor de advocaatkosten. Je betaalt dan enkel een eigen bijdrage in plaats van het normale uurtarief dat een advocaat rekent.
Wil je weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte pro-deo advocaat binnen ons netwerk.
Uurtarief
Wanneer je inkomen te hoog is voor een toevoeging betaal je een uurtarief aan je advocaat. Dit tarief verschilt per advocaat maar ligt binnen ons netwerk veelal tussen de 180 - 200 euro. Daarnaast kan je in sommige gevallen vooraf een totaalbedrag afspreken met de advocaat. De advocaat zal dit bedrag vaststellen aan de hand van hoeveel tijd hij denkt te zullen besteden aan jouw zaak.
Als jullie samen een koopwoning hebben, moet deze verdeeld worden bij de echtscheiding. Voor de hypotheek geldt hetzelfde. Als de woning en hypotheek op allebei jullie naam staat, zijn er een aantal mogelijkheden:
1) Jullie verkopen de woning. In dat geval verkopen jullie de woning en kiezen jullie ervoor om de hypotheek af te lossen. Als er sprake is van een overwaarde na verkoop en aflossing, verdelen jullie deze met elkaar.
2) Eén partner blijft in de woning wonen en koopt de ander uit. De partner die in de woning blijft wonen, neemt de hypotheek op zich. Die partner moet dan wel financieel in staat zijn om dit te doen.
Wij hebben een volledige informatiepagina over het uit elkaar gaan met een koopwoning. Die kan je hier lezen.
Als u een echtscheiding aanvraagt kunt u met de volgende zaken te maken krijgen: Advocaat- of mediationkosten Advieskosten (denk hierbij bijvoorbeeld aan een advies van een financieel adviseur) Griffierechten (dit zijn de kosten die u voor de rechtbank betaald) Kosten voor het opvragen van uittreksels (denk hierbij aan uittreksels van de gemeente) Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Controleer dan de polis of een echtscheiding wordt gedekt, vaak is dit namelijk niet het geval.