Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Heb ik recht op gesubsidieerde rechtsbijstand?

In Nederland kunnen mensen die rechtsbijstand nodig hebben maar dit niet kunnen betalen, een bijdrage krijgen van de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand is een overheidsorganisatie die deze ondersteuning regelt. Als je bijvoorbeeld wilt scheiden maar geen geld hebt voor een advocaat of mediator, kun je misschien in aanmerking komen voor gesubsidieerde hulp.

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

Gesubsidieerde rechtsbijstand betekent dat je, afhankelijk van je inkomen en vermogen, een deel van de kosten voor een advocaat of mediator vergoed krijgt. Het bedrag dat je zelf moet bijdragen, is een verplichte eigen bijdrage. De rest van de kosten wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand.

Kom ik in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand als je inkomen en vermogen onder bepaalde grenzen liggen. Ook het inkomen van je partner telt hierbij mee. De Raad kijkt naar je inkomen van twee jaar geleden (het peiljaar). Is je inkomen sindsdien gedaald? Dan kan je advocaat vragen om het inkomen van een recenter jaar als basis te nemen.

Valt je inkomen onder de inkomensgrens, dan betaal je alleen de eigen bijdrage. Je advocaat kan je precies vertellen wat jouw mogelijkheden zijn en helpt je bij het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand. Een goede advocaat zal je hier altijd uit zichzelf over informeren als je er recht op hebt.

Belangrijke punten bij scheiding of beëindiging van samenwoning

Bij een scheiding of beëindiging van een samenwoonrelatie gelden er enkele specifieke regels voor gesubsidieerde rechtsbijstand:

  1. Inkomen van de ex-partner telt niet mee
    Bij een scheiding of het beëindigen van samenwonen wordt alleen jouw eigen inkomen bekeken. Het inkomen van je (ex-)partner telt dus niet mee bij de beoordeling van je recht op gesubsidieerde rechtsbijstand.
  2. Hogere inkomensgrenzen voor alleenstaande ouders
    Heb je minderjarige kinderen en sta je op hetzelfde adres ingeschreven als één van je kinderen? Dan word je beschouwd als alleenstaande ouder, en gelden er hogere inkomensgrenzen. Ook als beide ouders nog op hetzelfde adres staan ingeschreven, worden jullie beiden als alleenstaande ouders gezien. Dit betekent dat meer mensen recht hebben op een toevoeging dan vaak gedacht wordt.
  3. Lagere eigen bijdrage bij mediation
    Kies je voor mediation in plaats van elk een eigen advocaat, dan is de eigen bijdrage vaak lager. Bij mediation werken jullie samen met één mediator om tot een oplossing te komen, wat vaak ook kostenbesparend werkt.

Meer informatie

Voor uitgebreide informatie over gesubsidieerde rechtsbijstand kun je terecht op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Hier vind je de exacte inkomens- en vermogensgrenzen en kun je nagaan of je in aanmerking komt. Heb je juridische hulp nodig of wil je begeleiding bij een scheiding? Neem dan contact op met een advocaat of mediator.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00