Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Hoe vraag je eenzijdig de scheiding aan?

Wanneer jij wil scheiden maar je partner niet, dan is het soms moeilijk om de scheiding te starten en om tot afspraken te komen. In dit geval kun je zelf eenzijdig de scheiding starten. Hiervoor moet je een eigen advocaat inschakelen.  In deze blog lees je meer over het eenzijdig aanvragen van je scheiding!

Scheiding eenzijdig aanvragen

Om een eenzijdige scheidingsprocedure te starten bij de rechter moet eerst een verzoekschrift ingediend worden. Samen met je eigen echtscheidingsadvocaat wordt een verzoekschrift tot eenzijdig scheiden opgesteld.

Naast de echtscheiding kun je ook nevenvoorzieningen verzoeken. Je vraagt de rechter dan om te beslissen over zaken die te maken hebben met de echtscheiding.

Bijvoorbeeld:

duur echtscheidingsprocedure

Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

Meestal duurt een eenzijdige scheidingsprocedure langer dan een gezamenlijke scheiding.

Nadat het eerste verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend heeft de ander zes weken de tijd om een verweerschrift in te dienen. De echtscheidingsadvocaat van je partner kan op zijn beurt uitstel vragen na de eerste zes weken. Vervolgens vindt er een zitting bij de rechter plaats en wordt er een uitspraak gedaan.

Na de uitspraak van de rechter is er nog een termijn van drie maanden om in hoger beroep te gaan. Het kan dan soms nog een half jaar duren voordat de scheiding is ingeschreven in de registers van burgerlijke stand. 

Voorwaarden eenzijdig scheiden

Om het eenzijdige echtscheidingsproces te starten moet een verzoekschrift ingediend worden bij de rechter. Hiervoor heb je een eigen advocaat nodig. Naast een advocaat zijn er geen andere voorwaarden om een eenzijdige scheiding te starten.

kosten echtscheiding

Kosten eenzijdige scheiding

Het is lastig om voor de scheiding te zeggen wat de exacte kosten zijn. Over het algemeen zijn de kosten van een eenzijdige scheiding hoger dan die van een gezamenlijke scheiding. Er zijn een aantal zaken die hierin een rol spelen. Allereerst duurt een eenzijdige scheiding vaak langer dan een gezamenlijke scheiding. 

Daarnaast moeten jij en je (ex-)partner bij een eenzijdige scheiding beiden een eigen advocaat inschakelen. Hierdoor moeten jullie beide advocatenkosten maken. Bij gezamenlijk scheiden kun je samen een advocaat-mediator inschakelen en de kosten delen. Hierdoor vallen de kosten bij mediation over het algemeen ook lager uit dan bij eenzijdig scheiden. 

Ook bij een eenzijdige scheiding is het mogelijk dat je voor een toevoeging in aanmerking komt. Dit is gesubsidieerde rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen. Of je in aanmerking komt voor een toevoeging is te vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Je kan contact opnemen met ons als je wil weten of je in aanmerking komt voor een toevoeging. Onze medewerkers helpen je graag!

Eenzijdig of gezamenlijk scheiden

Het voornaamste nadeel aan een eenzijdige echtscheiding is dat het scheidingsproces langer duurt en dat de kosten hierdoor hoger kunnen uitvallen dan bij een gezamenlijke scheiding. Daarom wordt er steeds meer gekozen voor een gezamenlijke scheidingsmediator.

Wat in ieder geval vaststaat is dat je zowel bij een eenzijdige scheiding of een gezamenlijke scheiding een advocaat nodig hebt. Zoek jij een advocaat of twijfel jij tussen een advocaat of mediator? Neem dan contact op met een van onze juristen. Zij leggen je graag uit wat het verschil is tussen een eenzijdige scheiding of een gezamenlijke scheiding en kunnen jou ook met een advocaat of mediator in contact brengen.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00