Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Echtscheiding aanvragen zonder partner
Wat is een eenzijdige scheiding?
Een eenzijdige scheiding is een traject waarbij je partner niet akkoord hoeft te gaan met de scheiding. Dit doe je door een eigen advocaat in de arm te nemen, die jouw belangen behartigt. Het doel is om uiteindelijk via jullie advocaten toch afspraken te maken waar jullie beiden akkoord mee kunnen gaan. Het nadeel van een eenzijdige scheiding is dat dit wat langer kan duren dan scheiden in mediation.
Het scheidingsproces
Voordat de scheidingsprocedure wordt gestart, zullen de advocaten proberen om in goed overleg de scheiding te regelen. Jouw advocaat zal aan de hand van jouw wensen en belangen een conceptvoorstel maken en dit naar (de advocaat van) je ex-partner sturen. Hier staan zaken in over bijvoorbeeld de kinder-/partneralimentatie, de verdeling van de woning of de omgangsregeling voor de kinderen. De advocaat van je ex-partner kan vervolgens een tegenvoorstel doen. Bij veel scheidingen is het mogelijk om hier al tot een oplossing te komen. Het voorstel wordt dan ingediend bij de rechtbank en uiteindelijk door de rechter bekrachtigd.
Wanneer jullie het niet eens worden over de afspraken, kunnen jullie de discussiepunten aan de rechter voorleggen. Er komt dan een zitting waarin de rechter alle belangen meeweegt en uiteindelijk een uitspraak doet. Deze uitspraak wordt een beschikking genoemd.
De beschikking moet binnen 6 maanden worden ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Pas dan zijn jullie officieel gescheiden.
Hoger beroep
Het is mogelijk om in hoger beroep te gaan tegen deze beschikking. Je advocaat moet dan binnen 3 maanden het hoger beroep instellen bij het gerechtshof.