Inhoudsopgave
Partneralimentatie
Wat is partneralimentatie?
Partneralimentatie is een financiรซle bijdrage die de ene partner aan de andere betaalt voor ondersteuning in levensonderhoud na de echtscheiding. Dit wordt ook wel โonderhoudsplichtโ genoemd.
Wanneer recht op partneralimentatie?
Wanneer jullie gaan scheiden of uit elkaar gaan, moet je in sommige gevallen nog wel financieel blijven zorgen voor de ander. Partneralimentatie is bedoeld voor mensen op wie een van de volgende situaties van toepassing is:
- Je was getrouwd en bent nu gescheiden.
- Je geregistreerd partnerschap is beรซindigd.
Is partneralimentatie verplicht?
Partneralimentatie is in het geval van echtscheiding of beรซindiging van geregistreerd partnerschap in principe verplicht. Dit geldt niet wanneer hier onderling andere afspraken over zijn gemaakt tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Om in aanmerking te komen voor partneralimentatie moet:
- een van de twee partners niet in zijn of haar levensonderhoud kunnen voorzien door te weinig of geen inkomen;
- het bedrag in verhouding zijn met de inkomsten en uitgaven van degene die de alimentatie betaalt.
Duur partneralimentatie
Voor de partneralimentatie die is vastgesteld vanaf 1 januari 2020 geldt het volgende:
- De alimentatieplicht is maximaal vijf jaar.
- Ben je korter dan tien jaar getrouwd, dan wordt de helft van de duur van het huwelijk de duur van alimentatieplicht.
- Als jullie kinderen hebben, stopt de alimentatie voor de partner wanneer het jongste kind 12 jaar wordt.
Voor de partneralimentatie die is vastgesteld vanaf 1 juli 1994 tot 1 januari 2020 geldt het volgende:
- De alimentatieplicht is maximaal twaalf jaar wanneer jullie kinderen hebben.
- De alimentatieplicht is maximaal twaalf jaar wanneer jullie geen kinderen hebben en het huwelijk tenminste vijf jaar heeft geduurd.
- De duur van de alimentatieplicht is gelijk aan de duur van jullie huwelijk wanneer jullie geen kinderen hebben en het huwelijk korter heeft geduurd dan vijf jaar.
Voor de partneralimentatie die is vastgesteld vรณรณr 1 juli 1994 geldt het volgende:
- De duur van de alimentatieplicht hangt af van wat je met je ex hebt afgesproken of wat de rechter heeft bepaald. Heb je geen afspraken met je partner gemaakt? Dan loopt de alimentatie in principe door. Als je de partneralimentatie wilt beรซindigen kun je dit in sommige gevallen aan de rechter vragen.
Hoe wordt partneralimentatie berekend?
Bij de berekening van alimentatie voor de partner wordt gekeken naar wat beide partners:
- nodig hebben (behoefte);
- verdienen (draagkracht).
We hebben een handige rekentool op onze website om je te kunnen helpen bij de berekening van partneralimentatie hebben. Zo kun je binnen een paar minuten een indicatie krijgen van het alimentatiebedrag. Let op! Raadpleeg altijd een professional voor de berekening van jouw alimentatie. Een opgeleide echtsscheidingsadvocaat of scheidingsmediator weet precies waarmee rekening moet worden gehouden bij bepaalde bedragen.
Hoe regel ik partneralimentatie?
Tijdens een scheiding of beรซindiging van geregistreerd partnerschap bespreek je samen met je partner hoe jullie financieel verder gaan. Jullie kijken ook naar wat jullie verdienen en wat de kosten van levensonderhoud zullen zijn. Dit overleg wordt begeleid door een scheidingsmediator. Die stemt samen met jullie de partneralimentatie af.
Lukt overleggen niet? Schakel dan een echtscheidingsadvocaat in. Je advocaat vraagt dan aan de rechter om tot een passend bedrag te komen. Jouw ex kan zich hiertegen verweren. De rechter heeft de eindbeslissing.
Je hebt een advocaat nodig om een dergelijk verzoek in te dienen bij de rechtbank. Wil je graag in contact komen met een advocaat die je hierbij kan helpen? Neem contact met ons op en wij kijken met je mee naar de mogelijkheden. Je kan ook zelf zoeken in ons netwerk van advocaten en mediators.
Kan ik de partneralimentatie wijzigen?
Als de financiรซle situatie bij jou of je ex is verandert, is de hoogte van de partneralimentatie soms niet meer passend. De hoogte van de alimentatie kan dan opnieuw berekend worden. Veelvoorkomende oorzaken voor het wijzigen van het alimentatiebedrag zijn:
- een wijziging van inkomen van de ex-partners
- een toename van vaste lasten van een van de ex-partners
- het samenwonen van jou of je ex met een nieuwe partner
Hoe wijzig ik de partneralimentatie?
Om de partneralimentatie te kunnen wijzigen, moet er wel sprake zijn van een relevante verandering van de financiรซle situatie van een van beide partners. Je wijzigt de alimentatie samen met een scheidingsmediator of met een echtscheidingsadvocaat die een verzoek indient bij de rechter.