Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Geen juridisch ouder en toch omgang

Soms is het voor personen die geen juridisch ouder zijn van een kind toch wenselijk om een omgangsregeling te treffen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor grootouders, maar ook een biologisch vader die juridisch gezien niet de vader is kan ook een wens hebben voor omgang met zijn juridische kind.

Wie hebben recht op omgang

In beginsel hebben alleen de juridisch ouders recht op omgang met een kind. Je bent juridisch ouder van een kind als het kind geboren is tijdens het huwelijk of een geregistreerd partnerschap of wanneer jij een kind erkend of geadopteerd hebt. 

Wanneer je recht hebt op omgang en jij en de mede-ouder komen onderling niet tot een omgangsregeling, dan kun je hulp van een mediator inschakelen om een goede omgangsregeling af te spreken. Als je samen met een scheidingsmediator niet tot afspraken kunt komen dan kun je een eigen advocaat inschakelen om de rechter te verzoeken om een omgangsregeling tot stand te brengen.

Uitbreiding

In Nederland kan een kind maar twee juridische ouders hebben. Soms willen niet-juridische ouders ook omgang met een kind. Dit kan het geval zijn voor grootouders. Maar ook voor een biologisch vader of een stiefouder die lang voor een kind heeft gezorgd maar geen juridisch ouder is.

Voor niet-juridische ouders kent de wet een uitbreiding als zij in een nauwe persoonlijke betrekking staan tot het kind. De persoon die in een nauwe persoonlijke betrekking staat tot het kind heeft naast de ouders ook recht op omgang met het kind, tenzij dit in strijd is met het belang van het kind.

Nauwe persoonlijke betrekking

Er is sprake van een nauwe persoonlijke betrekking wanneer er sprake is geweest van family life. Alleen een biologische relatie met een kind is niet voldoende om hieraan te voldoen.

Voor een biologisch vader die geen juridisch ouder is, is er sprake van family life wanneer hij intensief omgang heeft gehad of betrokken is geweest in het leven van het kind. In uitzonderlijke situaties kan er ook sprake zijn van family life als de biologisch vader de intentie heeft gehad om betrokken te zijn bij het kind maar dit door de juridische ouders geweigerd is. De intentie moet dan uit feiten blijken.

Bij grootouders is er een ander criterium voor family life. Family life tussen een grootouder en kleinkind wordt niet zomaar aangenomen. Om te voldoen aan family life moeten de grootouders een meer dan gebruikelijke betrokkenheid hebben gehad in het leven van het kind. Dit kan het geval zijn als de grootouders zorg en opvoedtaken op zich hebben genomen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de grootouders voor een langere periode volledig voor een kleinkind hebben gezorgd.

Wanneer een juridisch ouder niet mee wil werken aan een omgangsregeling terwijl er is sprake van family life dan kan je met behulp van een van onze advocaten aan de rechter verzoeken om een omgangsregeling vast te stellen.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00