Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Kinderalimentatie berekenen bij woonlasten

Jouw partner en jij zijn uit elkaar en jullie hebben kinderen. Je vraagt je misschien af of rekening wordt gehouden met de woonlasten bij het berekenen van de kinderalimentatie. Lees hieronder hoe de woonlasten bijdragen aan de hoogte van de kinderalimentatie.

Betekenis kinderalimentatie

Kinderalimentatie is een financiële bijdrage die de ene ouder aan de andere ouder betaalt om te helpen bij het betalen van alle kosten van de kinderen. Je moet bij de bepaling van het bedrag rekening houden met:

  • de behoefte: waarbij het gaat om wat het kind nodig heeft, de behoefte van de kinderen;
  • de draagkracht: waarbij het gaat om wat de ouders verdienen, het netto besteedbaar inkomen, minus de kosten van wonen en leven.

De financiële behoefte van het kind wordt verdeeld naar verhouding van de draagkracht van de ouders.

Let op! Het kindgebonden budget wordt ook gezien als inkomen en heeft dus invloed op de draagkracht. Hoe meer kindgebonden budget je ontvangt, hoe draagkrachtiger je als ouder bent. Dit bepaalt dus mede de hoogte van de kinderalimentatie.

Woonlasten van ouders

Een van de twee ouders betaalt kinderalimentatie aan de andere ouder. De woonlasten hebben direct een effect op het te betalen kinderalimentatie-bedrag. Hoe hoger de werkelijke woonlasten, hoe lager de draagkracht is. Dit betekent dus dat er in dat geval minder kinderalimentatie hoeft te worden betaald.

De volgende kosten vallen onder woonlasten:

  • huur of hypotheeklasten
  • kosten voor gas/water/licht
  • servicekosten
  • verzekeringen

Regels met betrekking tot woonlasten bij kinderalimentatie

De volgende regels gelden met betrekking tot woonlasten en kinderalimentatie:

  • Doorgaans wordt 30% van het netto inkomen gezien als woonlasten, ook wel forfaitaire woonlast*.
  • Het maakt in principe niet uit of een van de ouders hogere of lagere woonlasten heeft dan 30% van het inkomen. Bij dit percentage wordt ervan uitgegaan dat de woonlast in verhouding is met je inkomen. Hierdoor is het makkelijker voor instanties om vast te stellen of er sprake is van voldoende of onvoldoende draagkracht.

*Dit gaat via een forfaitair rekensysteem dat in 2013 tot stand is gekomen door de Rechtspraak om onderlinge discussies tussen ouders te voorkomen. Er zijn duidelijke richtlijnen waarvan niet wordt afgeweken. Het bedrag kan alleen worden gewijzigd wanneer een ouder de kosten van het kind niet kan betalen. 

Woonlasten en hoogte kinderalimentatie 

Via onze handige rekentool kun je een indicatie krijgen van de hoogte van de kinderalimentatie die je betaalt of ontvangt per maand. In de rekentool wordt rekening gehouden met de woonlasten. Welk bedrag je uiteindelijk daadwerkelijk ontvangt, hangt altijd af van de omstandigheden van het geval.

Wil je een exacte en op maat gemaakte berekening van de hoogte van de kinderalimentatie? Schakel dan een advocaat of mediator in. De advocaat zal een berekening maken op basis van jouw specifieke situatie.

Hoger beroep

Ben je het niet eens bent met een eerdere uitspraak van de rechter wat betreft de hoogte van kinderalimentatie vanwege onjuiste of onvolledige gegevens van de woonlasten van jou of je ex partner? Dan kun je in hoger beroep gaan bij de rechtbank.
Het is belangrijk hierbij een advocaat in te schakelen die jou kan bijstaan. Neem contact met ons op, wij helpen je graag met het vinden van een geschikte advocaat!  

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00