Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Hoe kan ik de hypotheek op 1 naam zetten zonder uitkopen?
Woning als gezamenlijk eigendom
Zijn jij en je partner getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan zijn alle bezittingen en schulden voor de helft van jou en voor de helft van je partner. Deze worden bij de scheiding (meestal 50/50) verdeeld. Alle afspraken over de verdeling maken jullie in een echtscheidingsconvenant. Ook de afspraken over de verdeling van de woning staan in het echtscheidingsconvenant. Het echtscheidingsconvenant wordt opgesteld door een familierechtadvocaat. Heb je nog geen advocaat ingeschakeld? Neem dan telefonisch contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen je in contact brengen met een goede echtscheidingsadvocaat.
Waarde van het huis bepalen
Om de woning te kunnen toedelen aan een van de partners, moet allereerst de marktwaarde van de woning bepaald worden. Dit kan een makelaar of taxateur voor jullie doen. De woningwaarde min de resterende hypotheekschuld wordt de overwaarde genoemd. Of onderwaarde als de schuld groter is dan de waarde van de woning.
Ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid
De partner die de woning verlaat, zal ontslagen moeten worden van de hoofdelijke aansprakelijkheid door de hypotheekverstrekker (vaak is dat de bank). De partner die in de woning blijft, moet in gesprek met de hypotheekverstrekker. Er wordt door de hypotheekverstrekker bepaald of de hypotheek op één naam mag worden gezet. Degene die in de woning blijft, moet wel genoeg inkomen hebben. Je zult dus zelfstandig de hypotheek moeten kunnen afbetalen.
De hypotheekverstrekker toetst of je voldoet aan de inkomensnormen. Vaak is naast de bestaande hypotheek die op jouw naam wordt gezet ook een nieuwe hypotheek nodig. Bijvoorbeeld als het uitkoopbedrag mee moet worden gefinancierd. Plan zo snel mogelijk een gesprek in met de hypotheekverstrekker om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Kan dit proces zonder uitkopen?
Kun je of wil je je partner niet uitkopen? Dan kun je de koopwoning in gezamenlijk eigendom aanhouden. Dat kan voor maximaal 5 jaar. Je moet dan wel duidelijke afspraken maken wie er mag wonen en wie de hypotheek en de gebruikerslasten betaalt. Uiteindelijk heeft je ex-partner het recht om verdeling van de woning te vragen. Op enig moment zal er dus moeten worden uitgekocht als je de woning wilt overnemen. Lukt dat niet, dan kun je de woning samen verkopen.