Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Hoe kan ik mijn partner uitkopen zonder samenlevingscontract?
Koopwoning
Wanneer een koopwoning in het spel is en jij en je partner geen samenlevingscontract hebben, zijn er een paar factoren relevant om te kijken of jij je partner kan uitkopen:
Wie is de eigenaar?
Als jullie samen een koophuis hebben dan is het belangrijk om na te gaan wie volgens het koopcontract eigenaar van de koopwoning is. Staat het koopcontract op naam van jullie beide of is één van jullie de eigenaar? Als het koopcontract op naam van beide staat dan zijn jullie allebei in principe in gelijke waarde eigenaar van de woning. Dit betekent dat het onder jullie gezamenlijk bezit valt en dit 50/50 verdeeld zal moeten worden. Dit kan zijn veranderd wanneer een van jullie meer in het huis heeft geïnvesteerd dan de ander.
Lees het koopcontract goed door! Dit is namelijk allesbepalend om te kijken of het uitkopen van je partner mogelijk is.
Uitkopen of verkopen (woningwaarde)
Als duidelijk is of je eigenaar bent van de woning kan er gekeken worden naar de mogelijkheden. Uitkopen is namelijk alleen mogelijk wanneer jij en je partner beide eigenaar van de woning zijn. Om de ander uit te kopen zal de woning moeten worden getaxeerd.
Na het taxeren van de woning moet de uitkoopsom worden vastgesteld. Dit is het bedrag dat je aan je partner moet betalen om hem of haar uit te kopen. De uitkoopsom is meestal de helft van de over- of onderwaarde. De overwaarde bepaal je door de hypotheekschuld van de (getaxeerde) waarde van de woning af te halen. Als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning en er een negatief bedrag uit komt dan is er sprake van onderwaarde. Wanneer de hypotheekschuld lager is dan de waarde van de woning en er een positief bedrag over blijft dan is er sprake van overwaarde.
Om je partner uit te kopen moet je de helft van de over- of onderwaarde aan je partner betalen.
Wanneer één van jullie eigenaar is van de woning, dan is van uitkopen geen sprake. Je kan dan misschien wel de woning overkopen van de ander. De eigenaar van de woning is degene die mag beslissen wat er met de woning gebeurt. Diegene kan bepalen dat hij of zij zelf in de woning blijft wonen, maar hij of zij kan er ook voor kiezen om de woning te verkopen. Wanneer één van jullie eigenaar is dan hoeft hij of zij de verkoopopbrengst niet met de ander te delen.
Hypotheekmogelijkheden
Wanneer jij je partner wil uitkopen dan zal je eerst langs jullie hypotheekverstrekker moeten gaan om te bekijken wat hiertoe de mogelijkheden zijn. De hypotheekverstrekker, meestal een bank die de lening verstrekt, zal namelijk beslissen of de koopwoning op één naam mag komen te staan. De hypotheekverstrekker zal willen weten of jij de lasten van de hypotheek alleen kan dragen. Je moet dan voldoende inkomen hebben om de hypotheek alleen te kunnen blijven betalen.
De hypotheekverstrekker is als het ware de beslissende factor die zal bepalen of jij je partner mag uitkopen. Als de hypotheekverstrekker geen toestemming geeft om de hypotheek op één naam te zetten dan zul jij je partner ook niet kunnen uitkopen. Geeft de hypotheekverstrekker hier wel akkoord voor dan zal je de vergoeding voor de over- of onderwaarde aan je partner moeten betalen.
Als jij en je partner uit elkaar gaan is het dan ook verstandig om zo snel mogelijk een gesprek in te plannen met jullie hypotheekverstrekker om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo’n gesprek is meestal vrijblijvend.
Huurwoning
Is er in plaats van een koopwoning een huurwoning dan is uitkopen geen optie. De huurwoning is namelijk niet jullie eigendom, maar dat van de verhuurder. Als jullie ongehuwd samenwonen en geen samenlevingscontract hebben dan zijn de volgende factoren relevant om te kijken wie er in de huurwoning mag blijven.
Wie is de huurder?
Van belang is om te achterhalen wie nu eigenlijk de huurder is van de woning. Staat het huurcontract op slechts één naam, dan heeft alleen de persoon die als huurder kan worden aangemerkt recht op de huurwoning. De andere partner zal de woning dienen te verlaten.
Is echter sprake van medehuurderschap, dan liggen de kaarten wat anders. Als medehuurder heb je namelijk dezelfde rechten tot de huurwoning als de hoofdhuurder. Jullie hebben dan ook beide evenveel recht om in de woning te blijven wonen.
Lukt het om samen afspraken te maken over wie er in de huurwoning blijft wonen? Dan kan je de verhuurder met een aangetekende brief op de hoogte stellen. Wanneer jij en je partner er echter samen niet uitkomen over wie er in de huurwoning zal blijven wonen dan kan je de rechter vragen om hier een beslissing over te nemen.
Rechter beslist
Als jullie er samen niet uitkomen over wie er in de woning zal blijven dan kun je via een advocaat een verzoek indienen bij de rechter om hier een beslissing over te doen. De rechter zal dan jullie belangen tegen elkaar afwegen. Heeft een van beide een kind dan zal de rechter dit hoogstwaarschijnlijk meenemen in zijn beslissing. Vaak beslist de rechter in belang van de kinderen. De ouder met kind krijgt vaak de woning toegewezen.
Wil je een advocaat inschakelen of meer weten over de kosten? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag met het vinden van de juiste advocaat.