Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Scheiden met minderjarige kinderen hoe werkt dat?
Ouderschapsplan
Wanneer je gaat scheiden en er minderjarige kinderen in het spel zijn dan is het verplicht om een ouderschapsplan te maken. In het ouderschapsplan leggen jullie alle afspraken over de kosten, opvoeding en verzorging van de kinderen vast. Ook maken jullie hierin afspraken over hoe jullie elkaar informeren over zaken omtrent de kinderen.
Gezag
Als jij en je partner gaan scheiden dan behouden jullie in beginsel samen het ouderlijke gezag. Alleen in hele uitzonderlijke situaties krijgt een van de ouders het gezag. Als je eenhoofdig gezag wil regelen dan moet je een advocaat inschakelen. De rechter zal een verzoek om eenhoofdig gezag zelden toewijzen. Het gezamenlijke gezag zal alleen omgezet worden naar eenhoofdig gezag als het in het belang van het kind is. Rechters zijn hier erg terughoudend mee.
Omgang
In het ouderschapsplan worden ook afspraken gemaakt over waar de kinderen na de scheiding gaan verblijven. De afspraken over waar de kinderen verblijven en wanneer zij waar zijn wordt vastgelegd in de omgangsregeling. Wanneer de kinderen afwisselend bij jou en je ex-partner verblijven dan heet dit co-ouderschap. Ouders hebben relatief veel vrijheid bij het opstellen van een omgangsregeling. Komen jullie er samen niet uit? Dan zal de rechter hierover beslissen. Hierbij zal het belang van het kind voorop gezet worden.
Co-ouderschap
Wanneer de kinderen afwisselend bij beide ouders verblijven dan is er sprake van co-ouderschap. Wanneer jullie co-ouderschap geregeld wordt dan zijn er een aantal zaken waar sowieso afspraken over moeten maken:
- De verdeling van de tijd tussen twee huizen
- De (maximale) woonafstand tussen de twee huizen
- Afspraken over verjaardagen, vakanties
Kindgesprek
Een veel voorkomende misvatting is dat kinderen die ouder dan 12 jaar zijn zelf mogen kiezen bij wie zij willen verblijven. Dit is niet helemaal juist. Kinderen tussen de 12-18 jaar zullen door de rechter gehoord worden. Kinderen zullen worden opgeroepen voor een kindgesprek. Bij dit gesprek zijn de ouders niet aanwezig. Een kind krijgt hier de ruimte om zijn mening te geven over de zorg- en/of omgangsregeling. Het is voor het kind niet verplicht op daadwerkelijk langs te komen bij de rechter. Hij/zij kan ook een brief naar de rechter sturen.
Kinderalimentatie
Wanneer de kinderen bij een van beide ouders gaan wonen dan zal er door de andere ouder kinderalimentatie betaald moeten worden. De kinderalimentatie wordt berekend op basis van de draagkracht van de betalende ouder en op basis van de behoefte van het kind. Het vaststellen van de hoogte van de alimentatie wordt door een advocaat gedaan en is onderdeel van het echtscheidingsproces. Als jij en je ex-partner er samen niet uitkomen dan kan de rechter de hoogte van de alimentatie vaststellen
Alimentatie en co-ouderschap
Wanneer er sprake is van co-ouderschap dan zullen in beide huishoudens kosten gemaakt worden met betrekking tot de kinderen. Het is dan ten eerste belangrijk om goede afspraken te maken over welke kosten wel verdeeld gaan worden en welke kosten niet. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen eigen kosten en te verdelen kosten. Eigen kosten zijn de kosten die een huishouden voor zichzelf maakt. Eigen kosten zijn uitgaven die beide ouders voor hun kinderen doen. Zoals huur, boodschappen en andere dubbele kosten. Denk bij andere dubbele kosten bijvoorbeeld dubbele schoolspullen of een fiets. Bij te verdelen kosten moet gedacht worden aan kosten die één ouder voor het kind doet. Denk dan bijvoorbeeld aan verzekeringskosten, sportcontributie en schoolkosten. Ten tweede moeten er nog afspraken gemaakt worden over hoe de te verdelen kosten verdeeld gaan worden. Dit kan bijvoorbeeld op basis van de draagkracht, naar rato van hoe vaak het kind bij welke ouder verblijft of 50/50.
Bijzonder curator
Als jij en je partner een conflict hebben of wanneer het kind een conflict heeft met een ouder dan kan de rechter een bijzonder curator benoemen. Wanneer er een bijzonder curator benoemd wordt dan moet het gaan om een belangenconflict over bijvoorbeeld opvoeding, verzorging of het vermogen van het kind.
De rechter bepaalt per situatie de exacte taken van een bijzonder curator. De curator zal met alle betrokken partijen in gesprek gaan en hier een verslag van maken waarin hij de rechter adviseert. Ouders en het kind kunnen beide verzoeken om een bijzonder curator te benoemen. De rechter kan ook zelf vaststellen dat een bijzonder curator nodig is.
Twijfel je tussen een advocaat of mediator of heb jij vragen over scheiden met kinderen? Neem dan contact met ons op. Onze juristen helpen je graag verder.