Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Problemen bij gezamenlijk ouderlijk gezag
Wat te doen bij problemen bij gezamenlijk ouderlijk gezag
1. Probeer er samen uit te komen met behulp van mediation
Als jullie er in onderling overleg niet uitkomen, kan je ervoor kiezen om gezamenlijk een mediator in te schakelen om onder zijn of haar professionele begeleiding toch te proberen tot een oplossing te komen. Lukt dit niet of willen jullie dit allebei niet, dan kan je de rechtbank verzoeken om een beslissing te nemen.
2. Vraag de rechtbank om een beslissing te nemen
De rechtbank zal een dergelijk verzoek in principe binnen zes weken in behandeling moeten nemen. Uiteraard zal de rechter proberen om jullie op het geschilpunt alsnog tot elkaar te brengen. Mogelijk stelt de rechter voor om een mediator te benoemen, voor zover er nog geen mediation heeft plaatsgevonden. Biedt dit allemaal geen oplossing, dan zal de rechter zelf de knoop doorhakken. De rechter zal hierbij het belang van het kind vooropstellen.
Wijzigen van het gezamenlijk ouderlijk gezag
Als in de praktijk blijkt dat het gezamenlijk gezag steeds weer op problemen stuit en een negatieve invloed op jullie kind heeft, dan kan je de rechter verzoeken om het gezamenlijk ouderlijk gezag te beëindigen en jou als enige ouder met het ouderlijk gezag te belasten. De rechter zal een dergelijk verzoek kritisch beoordelen en nagaan of er sprake is van gewijzigde omstandigheden die zo ernstig zijn dat in het belang van het kind het gezag gewijzigd moet worden. Volgens de wettelijke regeling zal een rechter een dergelijk verzoek alleen worden toegewezen wanneer het gezamenlijke gezag zorgt voor een onaanvaardbaar risico dat een kind klem komt te zitten tussen beide partijen.
In de praktijk kan het dan bijvoorbeeld om een van de volgende situaties gaan:
- Een van de ouders is drugsverslaafd, weigert hulp in te schakelen en is geestelijk labiel.
- Een van beide ouders verblijft langdurig in het buitenland waardoor communicatie soms wekenlang niet mogelijk is.
- De communicatie tussen beide ouders is zo slecht dat dit een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kind.
- Een van beide ouders kan of wil geen invulling geven aan het ouderlijk gezag.
Wil je een dergelijk verzoek doen bij de rechter? Dan heb je hier een advocaat voor nodig. Een advocaat kan zo'n verzoek indienen en je adviseren over de situatie. Heb je nog geen advocaat ingeschakeld? Neem dan telefonisch contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen met je meekijken naar een beschikbare familie recht advocaat. Je kan ook zelf een advocaat kiezen binnen ons netwerk die het best bij jou past.
Wat als beide ouders het eenhoofdig gezag willen hebben?
Soms willen beide partijen het gezamenlijke ouderlijk gezag aanvechten door het eenoudergezag bij de rechter te verzoeken. Dit verzoek wordt gedaan door een advocaat. De rechter zal nagaan aan wie het gezag in het belang van het kind het beste gegeven kan worden. Daarbij zal de rechter kijken naar de opvoedingskwaliteiten van beide ouders, maar ook naar zaken als de woonsituatie, de verhouding tot het kind en de mogelijkheden tot verzorging en opvoeding.