Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Herberekening kinderalimentatie
Wanneer kinderalimentatie herberekenen?
Er zijn verschillende redenen om de kinderalimentatie te wijzigen. De belangrijkste redenen zijn:
- De partner die alimentatie betaalt kan het kinderalimentatie bedrag niet meer betalen door een inkomen dat is veranderd of weggevallen.
Voorbeeld 1
David en Tamar zijn gescheiden en hebben een dochtertje van twee jaar oud. Tamar zorgt het meest voor hun dochtertje. David is van baan gewisseld en hij heeft nu een lager inkomen. Het bedrag dat hij Tamar verschuldigd is, lijkt nu te hoog. Hij wil de kinderalimentatie graag laten herberekenen.
- De kinderen zijn ouder geworden en hebben andere behoeftes. Hier is meer kinderalimentatie voor nodig.
Voorbeeld 2
De ouders van de 18-jarige Loïs en 16-jarige Julian zijn gescheiden. Moeder ontvangt maandelijks € 270 kinderalimentatie.
Loïs gaat geneeskunde studeren en haar collegegeld en huur voor een nieuwe kamer moeten worden bekostigd. Dit kan moeder niet in haar eentje betalen. Moeder wil graag het kinderalimentatie-bedrag wijzigen, want de hoogte is niet meer passend bij de leefsituatie.
Kortom zal er dus een relevante wijziging in de omstandigheden moeten zijn wil er een herberekening van de kinderalimentatie plaatsvinden.
Kinderalimentatie wijzigen?
Wil je de kinderalimentatie wijzigen door een veranderende financiële situatie of ouder wordende kinderen met meer behoeftes? Dan kun je het best overleggen met je partner om samen tot nieuwe afspraken te komen.
Lukt dit niet? Het inschakelen van een advocaat is dan verstandig. De advocaat zal de alimentatie opnieuw berekenen.
Ook helpt hij of zij bij het indienen van een ‘verzoek tot wijziging’ bij de rechter. Op deze manier weten jullie allebei zeker dat er een officiële alimentatieberekening aan ten grondslag ligt.
We hebben een breed aanbod van geschikte familierechtadvocaten voor je om je hierbij te helpen. Wil je een advocaat inschakelen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag met het vinden van de juiste advocaat.
Wijziging kinderalimentatie met terugwerkende kracht
De rechter kijkt naar het verzoek tot wijziging van kinderalimentatie. Hij zal een besluit nemen over een nieuw alimentatiebedrag. Ook zal hij aangeven vanaf welk moment de kinderalimentatie ingaat. Daarnaast wordt gekeken naar een eventueel verschuldigd bedrag met terugwerkende kracht.
Voorbeeld 1
Lisanne en Paul zijn jaren geleden gescheiden en hebben twee kinderen. Paul is arbeidsongeschikt geraakt en kan daardoor minder kinderalimentatie betalen.
Lisanne en Paul kunnen niet meer goed overleggen, omdat Lisanne een nieuwe partner heeft. Paul heeft daarom een eigen advocaat ingeschakeld, om een officiële alimentatieberekening te laten maken. Op basis van deze berekening is er een nieuw bedrag vastgesteld door de rechter: € 150 kinderalimentatie per maand.
Paul heeft 4 maanden een te hoog bedrag betaald terwijl hij het financieel moeilijk had. De rechter heeft een uitspraak gedaan. Lisanne zal een deel moeten terugstorten op de rekening van Paul.
Online kinderalimentatie herberekenen
Je kunt eenvoudig met onze handige rekentool een indicatie krijgen van de hoogte van de kinderalimentatie. Let op: de berekening is slechts een schatting van de daadwerkelijke hoogte van het kinderalimentatie bedrag.
Stappenplan: hoogte kinderalimentatie wijzigen
Stap 1 – Bereken zelf opnieuw de kinderalimentatie
Met behulp van onze handige rekentool kun je zelf alvast de kinderalimentatie berekenen. Zijn de kinderen ouder geworden en zijn de kosten hierdoor gestegen? Vul je financiële gegevens in en kijk dan in de tabellen van Nibud welk bedrag nu van toepassing is.
Stap 2 – Bespreek de situatie met je ex-partner
Als je het alimentatiebedrag wilt wijzigen, ga dan eerst in gesprek met je ex-partner. Alles moet schriftelijk worden vastgelegd.
Stap 3 – Vraag advies van een advocaat-mediator of eigen advocaat
Je ex-partner en jij kunnen samen in gesprek, afspraken maken en deze vastleggen. Wij raden aan om dit samen, in goed overleg, met een advocaat-mediator te doen.
Kom je er samen niet uit? Dan kun je een eigen advocaat inschakelen. In beide gevallen wordt juridisch advies gegeven en een onafhankelijke herberekening van de alimentatie gemaakt.
Stap 4 – Goedkeuring door rechter
Heb je de afspraken samen met een advocaat-mediator vastgelegd? Dan dient deze namens jullie een gezamenlijk verzoek in bij de rechter. De rechter volgt dit verzoek.
Heb je een eigen advocaat ingeschakeld? Dan verzoekt deze namens jou de rechter een besluit te nemen over het alimentatiebedrag. Je partner gaat (in de meeste gevallen) met een advocaat verweer voeren. Uiteindelijk beslist de rechter welk bedrag redelijk is.