Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Hoe kun je de hypotheek overnemen van je partner?
Stap 1: De waarde van de woning bepalen
Als eerste moet er gekeken worden naar de waarde van de woning. Hiervoor kunnen jullie een taxatie (waardebepaling van de woning) laten uitvoeren.
Een taxatie kan kosten met zich meebrengen. Het is echter toch belangrijk om een goede waardebepaling te laten uitvoeren. Dit is namelijk de basis die wordt gebruikt om de uitkoopprijs te bepalen.
Stap 2: De waarde verdelen/ uitkoop
Als de waarde van de woning bepaald is kan er gekeken worden naar de verdeling. Waar hebben jullie beide recht op?
Beide partijen hebben recht op 50% van de overwaarde. De uitkoopsom zal dan ook 50% van de overwaarde bedragen.
Stel dat er 100.000 euro aan overwaarde op de woning zit. Dan zal de partner 50.000 euro moeten betalen aan de andere partner om de woning over te nemen.
Het kan ook zijn dat de woning minder waard is geworden.
We spreken dan van een onderwaarde. Bij de uitkoop van de woning blijft er dan nog een gedeelte van de hypotheekschuld open staan. De schuld die dan overblijft moeten jullie verdelen. Let er wel op dat jullie beide nog voor de hele schuld aanspreekbaar zijn door de bank, ook nadat jullie de schuld hebben verdeeld. Dit verandert pas als de hypotheek op één naam staat.
Lukt het niet om je partner uit te kopen? Overleg met een hypotheekadviseur. Soms is het mogelijk om een extra hypotheek te krijgen om de afkoopsom te betalen.
Stap 3: Hypotheek op één naam zetten
Een hypotheek is een afspraak tussen jullie en de bank. Je zult dan ook de toestemming van de bank nodig hebben om deze afspraak te wijzigen.
De bank zal beoordelen of je zelfstandig de kosten van de hypotheek kan dragen. Er wordt dan gekeken naar je inkomsten, maar ook naar de waarde van het huis. Is het huis bij verkoop veel meer waard dan de hypotheek?
Dan zal de bank je (ex-)partner sneller ontslaan van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Als de bank toestemming verleend kunnen jullie op twee manieren de hypotheek op één naam zetten:
- Ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid
De bank kan jouw partner ontslaan van het hoofdelijke aansprakelijkheid. De hypotheek blijft dan bestaan maar jij bent als enige nog aansprakelijk voor de restschuld.
- De hypotheek overschrijven
Je kan ook een volledig nieuwe hypotheek op alleen jouw naam afsluiten. Met het geld van de nieuwe hypotheek los je in één keer de oude hypotheek af. Deze houdt dan op te bestaan.
Stap 4: Inschrijven bij het kadaster
Hebben jullie de uitkoop geregeld en geeft de bank toestemming om de hypotheek op jouw naam te zetten? Dan moet de nieuwe situatie in het kadaster worden ingeschreven. Hiervoor moet je een akte van verdeling door de notaris laten opstellen. De notaris zet hierin de afspraken die gemaakt zijn over de hypotheek en zet de eigendom van de woning over op jouw naam.