Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Kan ik van een echtscheidingsbeschikking in hoger beroep?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom één van beide partners (soms zelfs beide partners) besluit om hoger beroep in te stellen:
- Het herstellen van fouten of het aanvullen van onvolledige informatie waarop de rechtbank zich bij de eerste procedure gebaseerd heeft.
- Het mogelijk uitstellen van het definitief worden van de echtscheiding.
- Het proberen een ander oordeel van een rechter te verkrijgen over zaken als alimentatie, het verdelen van de woning en bezittingen of de omgangsregeling.
Verloop van de procedure in hoger beroep
Het verloop van de echtscheidingsprocedure in hoger beroep komt grotendeels overeen met het verloop van de scheidingsprocedure bij de rechtbank. De ex partner die hoger beroep instelt doet dat via een beroepschrift. Dit is een schriftelijk stuk dat door een advocaat wordt ingediend bij het gerechtshof. De andere partner krijgt de gelegenheid om via een verweerschrift verweer te voeren. Ook in hoger beroep vindt meestal een mondelinge behandeling plaats. Het gerechtshof doet, net als de rechtbank, schriftelijk uitspraak. Ook deze uitspraak wordt een beschikking genoemd.
Cassatie
Tegen de beslissing van het gerechtshof kan eventueel binnen 3 maanden cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad. Dit gebeurt niet vaak. De Hoge Raad gaat namelijk niet inhoudelijk in op het geschil. De Hoge Raad gaat uit van de feiten zoals die door het gerechtshof en de rechtbank zijn vastgesteld en beoordeelt alleen of er sprake is geweest van formele fouten in de procedure. De kans van slagen van deze procedure is niet groot. Bovendien duurt een cassatieprocedure erg lang (1-2 jaar) en is deze kostbaar.