Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Alles wat je moet weten over beperkte gemeenschap van goederen
Wat is beperkte gemeenschap van goederen?
In beperkte gemeenschap van goederen deel je niet automatisch al je bezittingen en schulden met je partner. Alleen het vermogen dat je tijdens het huwelijk samen opbouwt, wordt gemeenschappelijk bezit. Dit geldt ook voor gezamenlijke schulden die tijdens het huwelijk ontstaan. Bezittingen en schulden die jullie samen al hadden vóór het huwelijk vallen eveneens onder het gezamenlijke bezit.
Wat valt buiten de gemeenschap?
Niet alles valt binnen de beperkte gemeenschap van goederen. De volgende zaken blijven privé en hoef je niet met je partner te delen:
- Persoonlijke bezittingen en schulden van vóór het huwelijk: alles wat je al had voordat je trouwde, blijft van jou alleen.
- Erfenissen en schenkingen: als je een erfenis of schenking ontvangt, blijft deze van jou, tenzij er in een testament anders is bepaald.
- Ondernemingen: een eigen bedrijf dat je vóór het huwelijk al had, blijft jouw privébezit.
- Pensioenrechten: jullie bouwen elk afzonderlijk pensioenrechten op, deze vallen buiten de gemeenschap.
Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden van wat privé is. Bij een scheiding moet je namelijk aantonen welke bezittingen buiten de gemeenschap vallen. Als je dat niet kunt bewijzen, worden sommige bezittingen mogelijk als gemeenschappelijk bezit beschouwd.
Onderneming in beperkte gemeenschap van goederen
Heb je een onderneming die je al voor het huwelijk had? Dan blijft deze privébezit. Wel kan je partner aanspraak maken op een deel van de winst, als compensatie voor gemiste inkomsten die anders in de gemeenschap zouden vallen. Dit voorkomt dat jouw onderneming in waarde groeit zonder dat je partner daar iets van krijgt.
Het is voor ondernemers vaak verstandig om na te denken over trouwen op huwelijkse voorwaarden. Hiermee kun je specifieke afspraken maken over het eigendom van de onderneming en eventuele risico’s beperken.
Woning en beperkte gemeenschap van goederen
Een woning die je vóór het huwelijk al had, blijft jouw privébezit. Maar zodra jullie tijdens het huwelijk samen een huis kopen, valt deze woning onder de gemeenschap van goederen. Bij een scheiding wordt een gezamenlijke woning meestal gelijk verdeeld. Dit geldt ook voor schulden, zoals de hypotheek.
Heb je meer geïnvesteerd in het huis dan je partner? Dan kan het mogelijk zijn om bij een scheiding een verrekening te vragen voor dit verschil.
Overlijden en beperkte gemeenschap van goederen
Als je getrouwd bent in beperkte gemeenschap van goederen en één van jullie overlijdt, blijft het privévermogen ook dan privébezit. Dit betekent dat een erfenis niet automatisch naar de langstlevende echtgenoot gaat, maar wordt verdeeld onder de erfgenamen. Wil je dat de langstlevende echtgenoot jouw erfenis ontvangt? Dan moet dit vastgelegd worden in een testament.
Heb je vragen over trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of over de verdeling van bezittingen bij scheiding? Zoek je een advocaat of mediator voor advies of begeleiding? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.