Inhoudsopgave
Alimentatie berekenen
Bij het berekenen van alimentatie wordt er onderscheid gemaakt tussen: kinderalimentatie en partneralimentatie. De hoogte van de bedragen verschilt per situatie.
In dit artikel lees je meer over de berekening van de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Met de uitkomst van de berekening krijg je antwoord op de vraag of hetย zinvol is om alimentatie aan te vragen of te laten herberekenen. Bovendien kun je met onze handige rekentools uitrekenen wat je ongeveer moet gaan betalen of kunt ontvangen.
Rekentools alimentatie berekenen
Met een van onderstaande rekenhulp modules kun je snel en gratis een online alimentatieberekening maken. De resultaten inclusief een toelichting op de berekening kun je eenvoudig uitprinten of opslaan.
- Online kinderalimentatie berekenen
- Online partneralimentatie berekenen
- Online indexatie alimentatie berekenen
Hoe wordt alimentatie berekend?
Bij een berekening van de kinderalimentatieย wordt gekeken naar:
- deย behoefteย van het kind;
- deย draagkrachtย van beide ouders.
De behoefte van het kind is afhankelijk van de leeftijd. Oudere kinderen zijn duurder dan jongere. Zo zijn bijvoorbeeld hun studiekosten en uitgaven aan bijvoorbeeld kleding hoger.
De draagkracht is het bedrag dat iemand kan betalen. Men houdt dan rekening met de inkomsten en uitgaven van de betalende partij. Heeft iemand een hoog inkomen? Dan zal de draagkracht ook hoger zijn. Let er hierbij wel op dat er meer zaken een rol spelen. Andere verplichtingen, zoals bijvoorbeeld de kosten van een kind uit een nieuwe relatie of een hoge hypotheek, kunnen invloed hebben op de draagkracht.
Bij eenย berekening van de partneralimentatieย wordt gekeken naar:
- de behoefte van de ontvangende partner;
- de draagkracht van de partner die moet betalen
Voor de behoefte kijkt men naar het gezinsinkomen op het moment van scheiding. Dat is de basis om te bepalen wat een persoon nodig heeft om een zekere periode op basis van dezelfdeย standaard te kunnen leven. De behoefte wordt gesteld op 60% van het gezinsinkomen. Eigen inkomsten van de ontvangende partij worden in mindering gebracht op de behoefteberekening.
Voorbeeld berekening partneralimentatie
Op het moment van scheiding verdient Els 1300 euro netto per maand. Cees-Jan verdient 3.700 netto per maand. Het totale gezinsinkomen is dus 5000 netto per maand.
Na de scheiding heeft Els behoefte aan partneralimentatie. Dit wordt als volgt berekend:
Gezinsinkomen: 5.000 Totale behoefte Els: 3.000 (60% x 5.000) Eigen inkomen Els: 1.300 Resteert aan behoefte: 1.700 (het tekort) |
Let op:ย per januari 2020 is de duur van de partneralimentatie gemaximaliseerd van 12 jaar naar 5 jaar.
Wie berekent alimentatie?
Een echtscheidingsadvocaat kan een officiรซle alimentatieberekening voor je maken. Hij of zij doet dat aan de hand van de zogenaamde: โTremanormenโ. Dit zijn alimentatienormen die zijn vastgelegd binnen de Nederlandse rechtspraak. Ga je scheiden of beรซindig je jouw geregistreerd partnerschap? Dan is deze officiรซle alimentatieberekening onderdeel van deย echtscheidingsprocedure. Het is verstandig om een echtscheidingsadvocaat te benaderen voor een kloppende alimentatieberekening. Heb je nog geen contact met een echtscheidingsadvocaat? Je kan telefonisch contact met ons opnemen zodat wij je kunnen doorverwijzen. Je kan ook zelf in ons netwerk van advocaten en mediators naar een advocaat die bij je past.
Hoe leg je de alimentatie afspraken vast?
De partneralimentatie wordt in het echtscheidingsconvenant opgenomen. De kinderalimentatie in het ouderschapsplan. De advocaat (of mediator) zorgt ervoor dat de alimentatie wordt bekrachtigd door de rechter. Dat is belangrijk, omdat in het geval de afspraken later niet worden nagekomen, het mogelijk is om direct nakoming af te dwingen. Je hoeft dan dus niet nog een keer naar de rechter. Het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) helpt je hierbij.
Lukt het niet om samen met je partner afspraken te maken over de alimentatie? Dan vraagt de echtscheidingsadvocaat aan de rechter om hier een beslissing over te nemen. De advocaat van je ex-partner kan hier verweer tegen voeren. Uiteindelijk beslist de rechter.
Wat kost alimentatie berekenen?
De kosten die verbonden zijn aan een alimentatieberekening zijn erg verschillend. Deze zijn namelijk afhankelijk van jouw situatie. De meeste advocaten werken op basis van een eigen uurtarief. Moet een advocaat veel tijd besteden aan jouw berekening? Dan zullen de kosten hoger oplopen. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een eigen bedrijf bij is betrokken. Ook als je partner opnieuw gaat samenwonen (samengesteld gezin), wordt de berekening ingewikkelder. Is de berekening eenvoudiger? Bijvoorbeeld omdat beide partners in loondienst werken, dan zullen de kosten lager uitvallen. Soms is het mogelijk om tijdens het kennismakingsgesprek een vast bedrag met de advocaat af te spreken. Vraag hier gerust naar. De advocaat geeft dan een duidelijke indicatie van de kosten.
Alimentatie herberekenen
Heeft er een wezenlijke verandering van omstandigheden plaatsgevonden waardoor het huidige alimentatiebedrag niet meer redelijk is? Dan is het mogelijk om je alimentatie te laten herberekenen.
In de volgende gevallen is herberekening van alimentatie mogelijk:
- Het inkomen van jou of je ex-partner is veranderd;
- Jij of je ex-partner hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen;
- Jij of je ex-partner krijgt een kind uit een nieuwe relatie;
- De kinderen worden ouder en gaan meer kosten.
Het is van belang dat een herberekening van alimentatie goed gebeurt, zowel voor je kinderen als voor jou. Een advocaat is hierin gespecialiseerd en bekwaam. Dankzij zijn of haar juridische kennis kom je uit op de juiste bedragen en heb je zekerheid voor de toekomst.
Zijn je ex-partner en jij het eens geworden over het nieuwe alimentatiebedrag? Dan kan de echtscheidingsadvocaat het bedrag opnieuw laten bekrachtigen door de rechter. Indien jullie het niet eens zijn geworden over het nieuwe alimentatiebedrag, kan je advocaat eenzijdig een procedure starten bij de rechter. Je ex kan met een advocaat verweer voeren. De rechter maakt de uiteindelijke beslissing over de hoogte van de alimentatie.