Inhoudsopgave
Bel voor een gratis adviesgesprek
09:00 tot 19:00
Alles wat je moet weten over omgangsregeling
Wat is een omgangsregeling?
Een omgangsregeling bepaalt hoe de niet-verzorgende ouder contact houdt met het kind. Dit kind woont meestal bij de verzorgende ouder, terwijl de andere ouder minder opvoed- en zorgtaken heeft. Met een omgangsregeling kan de niet-verzorgende ouder het kind regelmatig zien. De inhoud van deze regeling hangt af van persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld: werkt de vader 40 uur per week en heeft hij alleen in het weekend tijd? Dan kan afgesproken worden dat hij de kinderen in het weekend ziet.
Soorten omgangsregelingen
- Co-ouderschap: Hierbij zijn de opvoeding en zorg gelijk verdeeld, en de kinderen zijn evenveel bij beide ouders.
- Birdnesting: Bij deze vorm blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen en wisselen de ouders van verblijf. Elke ouder heeft ook een eigen huis. Zo blijft de omgeving van de kinderen stabiel.
Omgangsregeling voor het kind
Een omgangsregeling geldt meestal totdat het kind meerderjarig is. Als het kind ouder is dan 12, kan de rechter ook naar zijn of haar mening vragen. Uiteindelijk beslist de rechter wat in het belang van het kind is, afhankelijk van de situatie.
Minimale omgangsregeling
In principe heeft elk kind recht op contact met beide ouders. Hoe dit contact eruitziet, verschilt per gezin. Ouders kunnen samen afspreken hoe zij de omgang invullen.
Hulp van een advocaat bij het opstellen van een omgangsregeling
Voor het opstellen van een omgangsregeling is het verstandig om een familierechtadvocaat in te schakelen. Deze helpt met advies en zorgt dat de afspraken haalbaar en in het belang van het kind zijn.
Omgangsregeling opstellen
Ouders kunnen zelf bepalen hoe de omgangsregeling eruitziet. In de wet staat alleen dat er recht op omgang is, maar niet hoe dit precies moet. Vaak ziet de niet-verzorgende ouder het kind om de week en heeft hij of zij de helft van de vakanties en feestdagen. In het ouderschapsplan staan afspraken over:
- Verdeling van zorg en opvoeding (zorgregeling)
- De omgangsregeling zelf
- Hoe ouders elkaar informeren over belangrijke zaken (zoals school, alimentatie, medische behandelingen)
Ouders kunnen ook afspraken maken over bedtijden, huiswerk, straffen en contact met beide families.
Omgangsregeling wijzigen
Een omgangsregeling kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden. Laat wijzigingen altijd officieel vastleggen door een advocaat, zodat de afspraken afdwingbaar zijn als een van de ouders zich er niet aan houdt.
Niet-nakoming van de omgangsregeling
Houdt een van de ouders zich niet aan de omgangsregeling, dan kan de andere ouder dit afdwingen via de rechter. Dit vraagt om juridische bijstand.
Weigering van omgangsregeling
In sommige gevallen kan de rechter een omgangsregeling weigeren. Dit gebeurt als:
- Het contact schadelijk is voor de ontwikkeling van het kind
- De ouder niet geschikt wordt geacht voor omgang
- Het kind van 12 jaar of ouder ernstige bezwaren heeft
- De omgang tegen de belangen van het kind ingaat
Wil je meer informatie of hulp bij scheiden? Kijk op onze website voor informatie en contact met een advocaat of mediator.