Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Meerderjarige kinderen bij scheiding

Als kinderen 18 jaar worden, eindigt het ouderlijk gezag en mogen ze zelf beslissen waar ze wonen en met wie ze contact hebben. Ouders van kinderen tussen de 18 en 20 jaar blijven echter verplicht om bij te dragen aan het levensonderhoud van hun kinderen. Daarom is het belangrijk om samen met het kind afspraken te maken over kinderalimentatie.

Kinderalimentatie voor kinderen vanaf 18 jaar

Kinderalimentatie loopt meestal door tot het kind 18 jaar is. Daarna vervalt de wettelijke onderhoudsplicht niet meteen: voor kinderen van 18, 19 en 20 jaar geldt een verlengde onderhoudsplicht. Ouders blijven verplicht om de kosten van levensonderhoud en studie te betalen, zelfs als het kind volwassen is. Dit bedrag wordt nu rechtstreeks aan het kind zelf betaald, en afspraken over de hoogte van deze alimentatie worden dus met het kind gemaakt.

Wanneer het kind financieel zelfstandig is, bijvoorbeeld door een eigen baan, kan in overleg besloten worden om de alimentatie te stoppen. Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, dan kunnen ouders de rechter vragen om de onderhoudsplicht te beëindigen. Andersom kan het kind de rechter verzoeken om een ouderbijdrage vast te stellen als de ouder niet vrijwillig wil bijdragen. Vanaf 21 jaar vervalt de onderhoudsplicht officieel, tenzij het kind bijvoorbeeld nog studeert en kan aantonen dat er een financiële behoefte is.

De hoogte van kinderalimentatie voor meerderjarige kinderen

Tot de leeftijd van 21 jaar zijn ouders verantwoordelijk voor de kosten van levensonderhoud en studie van hun meerderjarige kinderen. Deze kosten liggen meestal in lijn met wat zij voor een minderjarig kind zouden betalen. Maar hoe wordt de exacte hoogte van de alimentatie voor een meerderjarig kind bepaald?

Bij de berekening wordt rekening gehouden met verschillende factoren. De belangrijkste is de behoefte van het kind, wat gebaseerd wordt op zijn of haar kosten, zoals wonen, eten en drinken, kleding, en studiekosten. Of het kind thuis woont of al op zichzelf, maakt hierbij verschil. Ook de gezinssituatie telt mee: zijn de ouders hertrouwd of hebben ze nieuwe partners? Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de kosten voor eventuele broertjes en zusjes.

Nadat de behoefte van het kind is vastgesteld, wordt gekeken naar de draagkracht van de ouders. Hierbij worden de inkomsten van de ouders in kaart gebracht, inclusief netto inkomen, vakantiegeld, eindejaarsuitkering, en eventueel vermogen. Op basis hiervan wordt berekend wat een redelijke ouderbijdrage zou zijn.

De rol van de stiefouder

Ook stiefouders kunnen onder de onderhoudsplicht vallen, zolang ze getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met de ouder van het kind. Dit geldt ongeacht of de stiefouder officieel het gezag heeft over het kind. Deze verplichting stopt zodra het huwelijk of geregistreerde partnerschap eindigt.

Matigingsrecht

Ouders kunnen bij de rechter om een verlaging van de alimentatie vragen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als het kind zijn of haar studie niet serieus neemt of zich ernstig misdraagt. De rechter zal alleen in zeer bijzondere situaties instemmen met zo’n verzoek.

Financiële steun voor kinderen ouder dan 21 jaar

In principe worden kinderen vanaf hun 21e geacht zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Alleen in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld bij een handicap, kan een kind ouder dan 21 aanspraak maken op alimentatie. Dit betekent dat kinderalimentatie soms ook na de 21ste verjaardag kan doorlopen als het kind nog financiële ondersteuning nodig heeft.

Kortom, hoewel meerderjarige kinderen vanaf 18 jaar hun eigen beslissingen mogen nemen, blijft de financiële verantwoordelijkheid van ouders in de meeste gevallen doorlopen tot het kind 21 jaar is. Het maken van duidelijke afspraken met het kind over de hoogte en duur van de alimentatie kan misverstanden en conflicten voorkomen.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00